Składniki:
(ok. 24 sztuki)
Rozczyn:
- Drożdże świeże 40 g
- Mąka łyżka
- Cukier łyżeczka
- Mleko 200 ml
Ciasto:
- Mąka pszenna 800 g
- Masło 80 g
- Mleko 200 ml
- Jajka 2
- Cukier 60 g
Przygotowanie:
Do małej miski wlewamy 200 ml letniego mleka, 40 g drożdży, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Wszystko razem wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut w ciepłe miejsce.
Do dużej osobnej miski wsypujemy 800 g mąki pszennej, 60 g cukru, szczyptę soli, 2 jajka, 200 ml mleka oraz wyrośnięty rozczyn.
Wyrabiamy ciasto do połączenia się składników. Dodajemy 80 g roztopionego i przestudzonego masła. Ponownie wyrabiamy ciasto do wchłonięcia tłuszczu.
Wyrabiamy kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 24 części. Można odważyć za pomocą wagi lub zrobić rulon i podzielić nożem.
Z każdego kawałka ciasto zrobić cienki wałek za pomocą dłoni. Długość wałka ok. 50 cm. Ciasto zwijam na pół, skręcam kilka razy. Sklejam końce ciasta ze sobą tworząc wianuszek . Sklejenie schować pod spód ciasta. ( jak je przygotować zobaczycie w filmie poniżej).
Pączki przykrywam ściereczką i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
Rozgrzewam olej i smażę i na wolnym ogniu na złoty kolor z każdej strony. gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz