Składniki:
(szklanka 250 ml)
(składniki na 9 sztuk)
- Mleko 1/2 szklanki
- Drożdże 25 g
- Mąka 1 i 1/2 szklanki
- Olej 2 łyżki
- Cukier 1/2 łyżeczki
- Sól 1/2 łyżeczki
Dodatki wg uznania ( u mnie)
- Ketchup 9 łyżeczek
- Zioła prowansalskie
- Ser żółty tarty 100-150g
- Pieczarki 3 sztuki
- Pomidorki cherry 3-4 sztuki
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w mleku. Do miski wsypać mąkę, dodać olej, cukier, sól oraz drożdże rozpuszczone w mleku. Wyrobić jednolite ciasto. W razie konieczności podsypać niewielką ilością mąki.
Ciasto podzielić na 8 części rozwałkować na kształt koła o grubości ok 2 mm. Wyciąć za pomocą noża serce. Z odciętych kawałków zrobić dziewiąte serduszko.
Serduszka przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Każde serduszko posmarować ketchupem, posypać ziołami, serem, pieczarkami i pomidorami, i ponownie serem. Można użyć dowolnych ulubionych składników.
Pizzerinki wkładamy na środkową półkę nagrzanego piekarnika do temperatury 210 stopni i pieczemy ok. 10 minut. ( czas pieczenia uzależniony jest od wielkości i grubości przygotowanych serduszek. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz