❤️ Pizzerinki w kształcie serca ❤️ Błyskawiczne , bez wyrastania ❤️

 Składniki:
(szklanka 250 ml)
(składniki na 9 sztuk)

  1. Mleko 1/2 szklanki
  2. Drożdże 25 g
  3. Mąka 1 i 1/2 szklanki
  4. Olej 2 łyżki 
  5. Cukier 1/2 łyżeczki
  6. Sól 1/2 łyżeczki
Dodatki wg uznania ( u mnie)
  1. Ketchup 9 łyżeczek
  2. Zioła prowansalskie
  3. Ser żółty tarty 100-150g
  4. Pieczarki 3 sztuki
  5. Pomidorki cherry 3-4 sztuki
Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w mleku. Do miski wsypać mąkę, dodać olej, cukier, sól oraz drożdże rozpuszczone w mleku. Wyrobić jednolite ciasto. W razie konieczności podsypać niewielką ilością mąki.

Ciasto podzielić na 8 części rozwałkować na kształt koła o grubości ok 2 mm. Wyciąć za pomocą noża serce. Z odciętych kawałków zrobić dziewiąte serduszko. 

Serduszka przełożyć na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. 

Każde serduszko posmarować ketchupem, posypać ziołami, serem, pieczarkami i pomidorami, i ponownie serem. Można użyć dowolnych ulubionych składników. 

Pizzerinki wkładamy na środkową półkę nagrzanego piekarnika do temperatury 210 stopni i pieczemy ok. 10 minut. ( czas pieczenia uzależniony jest od wielkości i grubości przygotowanych serduszek. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:











Komentarze