Rogaliki drożdżowe z czekoladą

 Składniki:
(32 sztuki)

  1. Mąka pszenna 500 g
  2. Cukier 6 łyżek
  3. Masło 75 g
  4. Jajka 2 + 1 do posmarowania
  5. Mleko 3/4 szklanki
  6. Drożdże 20 g
  7. krem czekoladowy do nadziewania lub marmolada, jabłka itp.
Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, na środku zrobić dołek. Wlać letnie mleko, dodać rozkruszone drożdże oraz 2 łyżki cukru. Dołek zasypać odrobiną mąki z miski, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia drożdży na ok. 15 minut pod przykryciem.

Dodać jajka, pozostały cukier oraz roztopione i przestudzone masło. Wyrobić ciasto, powinno być jednolite i nie kleić się do dłoni. Wyrobione cisto odłożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

Ciasto podzielić na 4 części. Każdy kawałek ciasto zwałkować na kształt koła o grubości ok .2 mm. Rozwałkowany okrąg Podzielić na 8 trójkątów. Nałożyć czekoladę lub inne nadzienie i zwinąć zaczynając od szerszej strony.

Rogaliki odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na czas nagrzania się piekarnika. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 190-200 stopni. Gotowe polukrować lub posypać pudrem. Smacznego!.

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:














Komentarze

  1. Wyglądają na bardzo puszyste i miękkie. Musiały smakować nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast świeżych drożdży mozna dać suche? jeśli tak to tak samo wsypać je jak świeże i czekać te 15 min na wyrośnięcie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy może w inny sposób robi się rozczyn z suchych droższy? Bardzo proszę o wskazówki bo chciałabym zrobić je na niedzielny deser :)

      Usuń

Prześlij komentarz