Składniki:
(32 sztuki)
- Mąka pszenna 500 g
- Cukier 6 łyżek
- Masło 75 g
- Jajka 2 + 1 do posmarowania
- Mleko 3/4 szklanki
- Drożdże 20 g
- krem czekoladowy do nadziewania lub marmolada, jabłka itp.
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, na środku zrobić dołek. Wlać letnie mleko, dodać rozkruszone drożdże oraz 2 łyżki cukru. Dołek zasypać odrobiną mąki z miski, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia drożdży na ok. 15 minut pod przykryciem.
Dodać jajka, pozostały cukier oraz roztopione i przestudzone masło. Wyrobić ciasto, powinno być jednolite i nie kleić się do dłoni. Wyrobione cisto odłożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Ciasto podzielić na 4 części. Każdy kawałek ciasto zwałkować na kształt koła o grubości ok .2 mm. Rozwałkowany okrąg Podzielić na 8 trójkątów. Nałożyć czekoladę lub inne nadzienie i zwinąć zaczynając od szerszej strony.
Rogaliki odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na czas nagrzania się piekarnika. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 190-200 stopni. Gotowe polukrować lub posypać pudrem. Smacznego!.
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Wyglądają na bardzo puszyste i miękkie. Musiały smakować nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast świeżych drożdży mozna dać suche? jeśli tak to tak samo wsypać je jak świeże i czekać te 15 min na wyrośnięcie ?
OdpowiedzUsuńCzy może w inny sposób robi się rozczyn z suchych droższy? Bardzo proszę o wskazówki bo chciałabym zrobić je na niedzielny deser :)
Usuń