Bułeczki bolognese - Pyszne bułeczki z mięsem mielonym

  Składniki:
(z podanej porcji wyszło 12 sztuk, szklanka 250 ml)

Ciasto:

  1. Mąka pszenna 500 g
  2. Drożdże świeże 50 g
  3. Mleko szklanka
  4. Masło 50 g
  5. Jajko
  6. Cukier 1/2 łyżeczki
  7. Sól 1/2 łyżeczki
Farsz:
  1. Mięso mielone 400 g
  2. Cebula mała
  3. czosnek ząbek
  4. Puszka pomidorów krojonych
  5. Ser 100-150g
  6. Sól
  7. Pieprz
  8. Oregano łyżeczka
  9. Papryka słodka łyżeczka
+ jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem, oregano

Do miski rozkruszamy drożdże, wlewamy poł szklanki letniego mleka, dodajemy cukier oraz łyżkę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w cieple miejsce na ok. 10 minut.

Do osobnej miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jajko, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn. Całość zagniatamy. Gdy składniki zaczną się łączyć wlewamy roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut na jednolitą i elastyczną kulę. Ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h.

W tym czasie na patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Gdy zacznie się rumienić dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso mielone. Całość doprawić solą pieprzem, oregano, papryką i krótko podsmażyć. Dodać pomidory i całość smażyć na wolnym ogniu do odparowania wody z pomidorów ok. 10-15 minut. Zdjąć z ognia

Ciasto wyjąć z miski i uformować wałek, podzielić na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoniach i ułożyć na blacie. Wyłożyć cały farsz na przygotowane krążki. Dodać po łyżce sera na krążek. Całość skleić na kształt bułeczki. Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia sklejeniem do dołu. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na czas na nagrzewnia się piekarnika. Przed pieczenia posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziołami. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20-25 minut bez teromoobiegu. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz