Pyszna babka serowa

 Składniki:
(szklanka 250 ml, keksówka 25x12 cm)

  1. Twaróg 250 g półtłusty
  2. Jajka 4
  3. Cukier szklanka
  4. Mąka pszenna 2 szklanki
  5. Masło kostka 200 g
  6. Skórka otarta z cytryny łyżeczka
  7. Proszek do pieczenia pełna łyżeczka
Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Miękkie masło utrzeć za pomocą miksera z cukrem. Kolejno dodawać po jednym jajku. Dodać skórkę z cytryny i twaróg. Twaróg można użyć mielony lub nie. Jeśli nie będzie mielony to rozgnieść go widelcem lub tłuczkiem przed dodaniem.

Cały czas miksując dodać mąkę wymieszą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wychodzi gęste i takie też powinno być.

Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i pieczemy ok 60 minut. Gotową oblać czekoladą, lukrem lub posypać pudrem. Smacznego ! babka zachowuje świeżość przez kilka dni.

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:










4 komentarze:

  1. Piekłam kiedyś podobną, uwielbiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast proszku po którym mam zgage mogę dodać 1/3 łyżeczki sody?

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno zrobię na Wielkanoc. Ta babka z pewnością jest soczysta i "mokra" za sprawą twarogu. Kocham takie ciasta. :)

    OdpowiedzUsuń