Składniki:
(szklanka 250 ml, keksówka 25x12 cm)
- Twaróg 250 g półtłusty
- Jajka 4
- Cukier szklanka
- Mąka pszenna 2 szklanki
- Masło kostka 200 g
- Skórka otarta z cytryny łyżeczka
- Proszek do pieczenia pełna łyżeczka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło utrzeć za pomocą miksera z cukrem. Kolejno dodawać po jednym jajku. Dodać skórkę z cytryny i twaróg. Twaróg można użyć mielony lub nie. Jeśli nie będzie mielony to rozgnieść go widelcem lub tłuczkiem przed dodaniem.
Cały czas miksując dodać mąkę wymieszą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wychodzi gęste i takie też powinno być.
Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i pieczemy ok 60 minut. Gotową oblać czekoladą, lukrem lub posypać pudrem. Smacznego ! babka zachowuje świeżość przez kilka dni.
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Fajna babeczka ;-)
OdpowiedzUsuńPiekłam kiedyś podobną, uwielbiamy :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast proszku po którym mam zgage mogę dodać 1/3 łyżeczki sody?
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię na Wielkanoc. Ta babka z pewnością jest soczysta i "mokra" za sprawą twarogu. Kocham takie ciasta. :)
OdpowiedzUsuń