Czekoladowe ciasto z masą serową

Składniki:
(szklanka 250 ml)
(blaszka 23x33)

Ciasto czekoladowe:
  1. Mąka 2 i 1/2 szklanki
  2. Kakao 3 łyżki
  3. proszek do pieczenia łyżeczka
  4. Soda łyżeczka
  5. Jajka 4
  6. Olej 1/2 szklanki
  7. Cukier szklanka
  8. Mleko szklanka
  9. Powidła śliwkowe 1/2 szklanki

Masa serowa:

  1. Twaróg półtłusty 500 g
  2. Cukier puder 1/2 szklanki
  3. Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  4. Jajka 4
Przygotowanie:

Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę.

W osobnej misce zmiksować jajka z cukrem przez kilka minut. Dodać olej, mleko i powidła. Cały czas miksując dodać przesiane suche składniki. Dodawać partiami żeby łatwiej było zmiksować. Ciasto czekoladowe przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Do miski przekładamy twaróg, żółtka, puder, mąkę i za pomocą tłuczka lub widelca rozgniatamy do połączenia się składników.

Białka miksujemy na sztywno i dodajemy do twarogu. Mieszamy szpatułką i wykładamy za pomocą łyżki twaróg w niewielkich odstępach na ciasto czekoladowe. Wkradamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:







Komentarze

Prześlij komentarz