Składniki:
(szklanka 250 ml)
(blaszka 23x33)
Ciasto czekoladowe:
- Mąka 2 i 1/2 szklanki
- Kakao 3 łyżki
- proszek do pieczenia łyżeczka
- Soda łyżeczka
- Jajka 4
- Olej 1/2 szklanki
- Cukier szklanka
- Mleko szklanka
- Powidła śliwkowe 1/2 szklanki
Masa serowa:
- Twaróg półtłusty 500 g
- Cukier puder 1/2 szklanki
- Mąka ziemniaczana 2 łyżki
- Jajka 4
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę.
W osobnej misce zmiksować jajka z cukrem przez kilka minut. Dodać olej, mleko i powidła. Cały czas miksując dodać przesiane suche składniki. Dodawać partiami żeby łatwiej było zmiksować. Ciasto czekoladowe przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Do miski przekładamy twaróg, żółtka, puder, mąkę i za pomocą tłuczka lub widelca rozgniatamy do połączenia się składników.
Białka miksujemy na sztywno i dodajemy do twarogu. Mieszamy szpatułką i wykładamy za pomocą łyżki twaróg w niewielkich odstępach na ciasto czekoladowe. Wkradamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 60 minut. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Pyszne dobre ciasta ��❤️
OdpowiedzUsuń