Składniki:
- Karkówka 1 kg
- Ketchup 200 g ok 3/4 szklanki
- Majonez 3 łyżki
- Musztarda łyżka
- Przyprawa kebab gyros małe opakowanie
- Cebula 3
- Czosnek 3 ząbki
- Pieprz łyżeczka płaska
- Sól łyżeczka
Przygotowanie:
Karkówkę pokroić na plastry ok. 1cm. Plastry karkówki obsypać i natrzeć przyprawą gyros.
Cebulę pokroić w pióra lub plastry.
W osobnej misce wymieszać ketchup z majonez, musztardą, solą, pieprzem i przeciśnięty przez praskę czosnkiem.
W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian plastry karkówki, smarujemy ja marynatą, posypujemy cebulą i przekładamy kolejnym kawałkiem karkówki.
Jeśli marynata nam zostanie polewamy po karkówce i całość wcieramy w mięso.
Zamarynowaną karkówkę odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Karkówkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy pod przykryciem przez 40 minut a następnie 20 -30 minut bez przykrycia.
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Kuszący przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis: najlepiej wykorzystał zawartość mojej lodówki i było pysznie!
OdpowiedzUsuńZnów mam ochotę sięgnąć po ten smak tylko tym razem w lodówce karkówka mielona - czy to może się udać, gdy zamiast warstw po prostu wmieszam sos i zapieķę całość w naczyniu żaroodpornym?
Ureaperuc_sa_2000 Karen Silcox https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=7mifibpeke.Pill-Puzzle-2-gratuita-2022
OdpowiedzUsuńsaulaysertopk