Kebabowa karkówka pieczona w plastrach

 Składniki:

  1. Karkówka 1 kg
  2. Ketchup 200 g ok 3/4 szklanki
  3. Majonez 3 łyżki
  4. Musztarda łyżka
  5. Przyprawa kebab gyros małe opakowanie
  6. Cebula 3
  7. Czosnek 3 ząbki
  8. Pieprz łyżeczka płaska
  9. Sól łyżeczka
Przygotowanie:

Karkówkę pokroić na plastry ok. 1cm. Plastry karkówki obsypać i natrzeć przyprawą gyros.

Cebulę pokroić w pióra lub plastry.

W osobnej misce wymieszać ketchup z majonez, musztardą, solą, pieprzem i przeciśnięty przez praskę czosnkiem.

W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian plastry karkówki, smarujemy ja marynatą, posypujemy cebulą i przekładamy kolejnym kawałkiem karkówki.

Jeśli marynata nam zostanie polewamy po karkówce i całość wcieramy w mięso.

Zamarynowaną karkówkę odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Karkówkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy pod przykryciem przez 40 minut a następnie 20 -30 minut bez przykrycia.

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:









3 komentarze:

  1. Dziękuję za przepis: najlepiej wykorzystał zawartość mojej lodówki i było pysznie!
    Znów mam ochotę sięgnąć po ten smak tylko tym razem w lodówce karkówka mielona - czy to może się udać, gdy zamiast warstw po prostu wmieszam sos i zapieķę całość w naczyniu żaroodpornym?

    OdpowiedzUsuń