Składniki:
- Kasza jaglana surowa 200 g
- Mięso mielone drobiowe 400 g
- Cukinia średnia ok 400 g
- Bułka kajzerka czerstwa
- Mleko szklanka
- Jajko
- Cebula mała
- Czosnek ząbek
- Sól
- Pieprz
+ jajko i bułka tarta do obtaczania
Przygotowanie:
Kajzerkę namoczyć w mleku i odstawić do namoczenia na ok. 10-15 minut.
Kaszę ugotować w osolonej wodzie do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cukinię ze skórką zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach, posolić i odstawić na kilka minut. Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru wody.
Cebulę i czosnek drobno pokroić.
Do miski przełożyć ugotowaną kaszę, odciśniętą cukinię, mięso mielone, bułkę odciśniętą z mleka, czosnek i cebulę. Całość doprawić sporą ilością soli oraz pieprzu. Masa nie wychodzi dość zwarta. Uformować kotlety zwilżonymi dłońmi . Z podanej porcji wyszło mi 25 sztuk. Gotowe obtoczyć delikatnie w jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawać z ulubioną surówką. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz