Kotlet drobiowe z kaszą jaglaną i cukinią

 Składniki:

  1. Kasza jaglana surowa 200 g
  2. Mięso mielone drobiowe 400 g
  3. Cukinia średnia ok 400 g
  4. Bułka kajzerka czerstwa
  5. Mleko szklanka
  6. Jajko 
  7. Cebula mała
  8. Czosnek ząbek
  9. Sól
  10. Pieprz
    + jajko i bułka tarta do obtaczania
Przygotowanie:

Kajzerkę namoczyć w mleku i odstawić do namoczenia na ok. 10-15 minut.

Kaszę ugotować w osolonej wodzie do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Cukinię ze skórką zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach, posolić i odstawić na kilka minut. Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru wody.

Cebulę i czosnek drobno pokroić.

Do miski przełożyć ugotowaną kaszę, odciśniętą cukinię, mięso mielone, bułkę odciśniętą z mleka, czosnek i cebulę. Całość doprawić sporą ilością soli oraz pieprzu. Masa nie wychodzi dość zwarta. Uformować kotlety zwilżonymi dłońmi . Z podanej porcji wyszło mi 25 sztuk. Gotowe obtoczyć delikatnie w jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawać z ulubioną surówką. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz