Pieczone pierożki drożdżowe z pieczarkami i serem

 Składniki:
( kubek 200 ml)
(30-35 sztuk)

Ciasto: 

  1. Mąka 500 g
  2. Drożdże 35 g
  3. Cukier łyżeczka
  4. Sól łyżeczka
  5. Kubek maślanki 200 ml
  6. Jajko
  7. Olej 1/2 kubka 100 ml
Farsz:
  1. Cebula duża
  2. Pieczarki 500 g
  3. Ser 100-150 g
  4. Sól
  5. Pieprz
+ jajko do posmarowania przed pieczeniem

Przygotowanie:

Do miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto. Drożdże przed dodaniem pokruszyć.

Wyrobić jednolite ciasto. W razie konieczności podsypać odrobiną mąki. Ciasto jest elastyczne i nie powinno kleić się do dłoni. Wyrobione ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy pieczarki starte na tarce jarzynowej. Smażymy do momentu odparowania wody. Na koniec doprawimy solą oraz pieprzem i odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone składniki z patelni mieszamy ze startym serem. 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm. Za pomocą mniejszej szklanki lub literatki wyciąć kółka, nałożyć farsz i dobrze skleić. 

Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na czas nagrania się piekarnika.

Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy bez termoobiegu do zarumienia ok 20-25 minut. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:

















Komentarze

  1. Mam pytanie co do sera.. myślę, że o żółty chodzi ale jaki dokładnie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, żółty ser. Ja dodaję jeszcze ugotowane 3 jajka i starte na tarce jarzynowej...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz