Składniki:
( kubek 200 ml)
(30-35 sztuk)
Ciasto:
- Mąka 500 g
- Drożdże 35 g
- Cukier łyżeczka
- Sól łyżeczka
- Kubek maślanki 200 ml
- Jajko
- Olej 1/2 kubka 100 ml
Farsz:
- Cebula duża
- Pieczarki 500 g
- Ser 100-150 g
- Sól
- Pieprz
+ jajko do posmarowania przed pieczeniem
Przygotowanie:
Do miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto. Drożdże przed dodaniem pokruszyć.
Wyrobić jednolite ciasto. W razie konieczności podsypać odrobiną mąki. Ciasto jest elastyczne i nie powinno kleić się do dłoni. Wyrobione ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy pieczarki starte na tarce jarzynowej. Smażymy do momentu odparowania wody. Na koniec doprawimy solą oraz pieprzem i odstawiamy do przestudzenia. Przestudzone składniki z patelni mieszamy ze startym serem.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm. Za pomocą mniejszej szklanki lub literatki wyciąć kółka, nałożyć farsz i dobrze skleić.
Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na czas nagrania się piekarnika.
Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy bez termoobiegu do zarumienia ok 20-25 minut. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Mam pytanie co do sera.. myślę, że o żółty chodzi ale jaki dokładnie?
OdpowiedzUsuńTak, żółty ser. Ja dodaję jeszcze ugotowane 3 jajka i starte na tarce jarzynowej...
OdpowiedzUsuń