Składniki:
(szklanka 250 ml)
( porcja na ok.70 sztuk)
- Ziemniaki ugotowane 500g
- Jajko
- Szpinak 100g
- Mąka pszenna szklanka
- Mąka ziemniaczana 2 pełne łyżki
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć przez praskę. Szpinak zblendować i dodać do ziemniaków. Dodać jajko oraz mąkę. Wyrobić ciasto. W zależności od ziemniaków mąki można podsypać więcej jeśli ziemniaki będą wodniste. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozwałkować w rulon grubości ok 2 cm. Pociąć na mniejsze kluski.
Kopytka gotować we wrzącej osolonej wodzie na wolnym ogniu przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz