Zielone kopytka ze szpinakiem

  Składniki:

(szklanka 250 ml)
( porcja na ok.70 sztuk)

  1. Ziemniaki ugotowane 500g
  2. Jajko
  3. Szpinak 100g
  4. Mąka pszenna szklanka
  5. Mąka ziemniaczana 2 pełne łyżki
Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć przez praskę. Szpinak zblendować i dodać do ziemniaków. Dodać jajko oraz mąkę. Wyrobić ciasto. W zależności od ziemniaków mąki można podsypać więcej jeśli ziemniaki będą wodniste. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozwałkować w rulon grubości ok 2 cm. Pociąć na mniejsze kluski.

Kopytka gotować we wrzącej osolonej wodzie na wolnym ogniu przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:







Komentarze