Kruche ciasto z pianką i rabarbarem - Najlepszy przepis

 Składniki:
( szklanka 250 ml)
( blaszka 23x33)

Ciasto kruche:

  1. Żółtka 5 sztuk
  2. Masło 250 g
  3. Mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki
  4. Cukier puder 4 łyżki
  5. Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Pianka:
  1. Białka 5 
  2. Cukier szklanka
  3. Olej 1/2 szklanki
  4. Budyń bez cukru ( u mnie malinowy)
Owoce:
  1. Rabarbar 400-500 g ( można użyć innych owoców)
Przygotowanie:

Wszystkie składniki przełożyć Do miski i wyrobić jednolite ciasto. Masło najlepiej podzielić na mniejsze części wtedy łatwiej będzie zagnieść ciasto.

Wyrobione ciasto podzielić n dwie części mniejszą i większą w proporcji ok. 70% i 30%. Zawinąć w woreczki. Większy kawałek włożyć do lodówki a mniejszy do zamrażalnika na ok. 30-45 minut.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć większy kawałek ciasta z lodówki i wylepić nim dno blaszki. Nakłuć widelcem. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarnika do temperatury 190 stopni bez termoobiegu przez ok. 20 minut. Wyjąć i lekko przestudzić.

W tym czasie białka ubić na sztywno. Gdy zaczną się pienić dodawać cukier łyżkami i po każdym dodaniu partii cukru miksować ok. 20 sekund.

Zmniejszamy obroty miksera, wsypujemy proszek budyniowy i po zmiksowaniu wlać powoli olej. Miksować przez chwilę na wolnych obrotach.

Przygotowaną piankę wyłożyć na podpieczone kruche ciasto. Na ciasto wyłożyć pokrojony rabarbar.
Na koniec zetrzeć na owoce ciasto z zamrażalnika na tarce jarzynowej. 

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piec ok. 40 minut bez termoobiegu. Gotowe można posypać pudrem. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz