Składniki:
( szklanka 250 ml)
( blaszka 23x33)
Ciasto kruche:
- Żółtka 5 sztuk
- Masło 250 g
- Mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki
- Cukier puder 4 łyżki
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Pianka:
- Białka 5
- Cukier szklanka
- Olej 1/2 szklanki
- Budyń bez cukru ( u mnie malinowy)
Owoce:
- Rabarbar 400-500 g ( można użyć innych owoców)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przełożyć Do miski i wyrobić jednolite ciasto. Masło najlepiej podzielić na mniejsze części wtedy łatwiej będzie zagnieść ciasto.
Wyrobione ciasto podzielić n dwie części mniejszą i większą w proporcji ok. 70% i 30%. Zawinąć w woreczki. Większy kawałek włożyć do lodówki a mniejszy do zamrażalnika na ok. 30-45 minut.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć większy kawałek ciasta z lodówki i wylepić nim dno blaszki. Nakłuć widelcem. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarnika do temperatury 190 stopni bez termoobiegu przez ok. 20 minut. Wyjąć i lekko przestudzić.
W tym czasie białka ubić na sztywno. Gdy zaczną się pienić dodawać cukier łyżkami i po każdym dodaniu partii cukru miksować ok. 20 sekund.
Zmniejszamy obroty miksera, wsypujemy proszek budyniowy i po zmiksowaniu wlać powoli olej. Miksować przez chwilę na wolnych obrotach.
Przygotowaną piankę wyłożyć na podpieczone kruche ciasto. Na ciasto wyłożyć pokrojony rabarbar.
Na koniec zetrzeć na owoce ciasto z zamrażalnika na tarce jarzynowej.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piec ok. 40 minut bez termoobiegu. Gotowe można posypać pudrem. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz