Orzeszki z kremem budyniowym

  

Składniki:
( ok 75 sztuk)
(szklanka 250 ml)

łupinki
  1.  4 szklanki mąki pszennej
  2.  3/4 szklanki cukru pudru
  3. 1/2 łyżeczka sody
  4. kostka masła 200 g
  5. 2 łyżki śmietany 18%
  6. 2 jajka
  7. 1 żółtko
Krem:
  1. Mleko 500 ml
  2. Masło 200 g
  3. Budyń bez cukru 2  
  4. Cukier puder 5 łyżek
Przygotowanie:

Zagniatamy ciasto z podanych wyżej składników. Formujemy małe kuleczki i pieczemy w opiekaczu przez kilka minut.

W szklance mleka rozmieszać dwa budynie. Pozostałe mleko zagotować. Gdy mleko się zagotuje zmniejszyć maksymalnie moc palnika i wlewać powoli rozrobiony budyń cały czas mieszając gotować przez kilka minut, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Cały czas miksując dodawać po łyżce przestudzony budyń.
Po zmiksowaniu można dodać do masy dodatkowo pokrojone drobno orzeszki.

 Łyżeczką nakładać masę do łupinek i sklejać ze sobą lekko dociekając. Masa zastygnie po włożeniu do lodówki.


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:








Komentarze