Udka faszerowane mięsem mielonym i pieczarkami

 Składniki:

  1. Ćwiartki z kurczaka 6
  2. Pieczarki 250 g
  3. Cebula
  4. Jajko 
  5. Mięso mielone z indyka 400 g  
  6. Bułka tarta 1/3 szklanki
  7. Pietruszka natka 2 łyżki
  8. Majeranek łyżeczka
  9. Pieprz łyżeczka
  10. Papryka łyżeczka
  11. Sól łyżka pełna
Przygotowanie:

Na patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę, dodać starte lub pokrojone drobno pieczarki. Podsmażyć do odparowania wody.

Do miski przełożyć mięso mielone, bułkę tartą, jajko, pietruszkę oraz podsmażone pieczarki z cebulą. Całość wymieszać i lekko posolić.

W miseczce wymieszać przyprawy: sól, pieprz, paprykę oraz majeranek.

Mięso wytrybować z kości. Jak to zrobić zobaczysz w filmie poniżej. Mięso natrzeć posypać mieszanką przypraw z każdej strony. Mięso ułożyć skórą do dołu nałożyć farsz z mięsa mielonego i każdy kawałek mięsa zrolować. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 200 stopni. Ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia żeby mięso ładnie się zarumieniło. Smacznego! 

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:















Komentarze