Składniki:
(porcja na 14 sztuk, szklanka 250 ml)Ciasto:
- Ziemniaki 1kg
- Jajka 2
- Mąka pszenna szklanka
- Sól łyżeczka
Farsz:
- Boczek wędzony 100 g
- Szczypiorek 1/2 pęczka
Panierka:
- Jajko
- Bułka tarta
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować do miękkości. Po wystudzeniu przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Dodać jajko mąkę oraz sól. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. W zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może być mniej lub bardziej klejące. W razie konieczności podsypać mąką.
Do ciasta dodać podsmażony boczek na suchej patenie orz posiekany szczypiorek i ponownie wymieszać. Z ciasta uformować 14 kotletów.
Gotowe obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony.
Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz