Ziemniaczane kotlety z dodatkiem boczku

   Składniki:

(porcja na 14 sztuk, szklanka 250 ml)

Ciasto:
  1. Ziemniaki 1kg
  2. Jajka 2
  3. Mąka pszenna szklanka
  4. Sól łyżeczka
Farsz:
  1. Boczek wędzony 100 g
  2. Szczypiorek 1/2 pęczka
Panierka:
  1. Jajko
  2. Bułka tarta
Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować do miękkości. Po wystudzeniu przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Dodać jajko mąkę oraz sól. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. W zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może być mniej lub bardziej klejące. W razie konieczności podsypać mąką.

Do ciasta dodać podsmażony boczek na suchej patenie orz posiekany szczypiorek i ponownie wymieszać. Z ciasta uformować 14 kotletów.

Gotowe obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony.

Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:







Komentarze