Łabędzi puch - Ciasto kokosowe

 Składniki:
(szklanka  250 ml)
(blaszka 23x33 cm)

Biszkopt:

  1. Jajka 5
  2. Mąka pszenna 3/4 szklanki
  3. Mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
  4. Cukier 3/4 szklanki
Krem:
  1. Bułka kajzerka 2
  2. Mleko 3 szklanki
  3. Cukier 1/2 szklanki
  4. Wiórki kokosowe 100 g
  5. Masło 200 g
Kokosowa posypka:
  1. Wiórki kokosowe 1 i 1/2 szklanki
  2. Masło łyżka
  3. Cukier 1/2 szklanki
Dodatkowo:
  1. Woda 1/2 szklanki wody + łyżka soku z cytryny
  2. Dżem z czarnej porzeczki
Przygotowanie:

Przygotowanie kremu:

Kajzerki namoczyć w 500 ml mleka i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie rozdrobnić widelcem. Dodać wiórki kokosowe i całość wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem dodać masę kajzerkową i całość gotować na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z gazu i odstawić do całkowitego przestudzenia.
Masło utrzeć mikserem i dodawać po łyżce kremu kajzerkowego cały czas miksując. Tak postępować do skończenia składników.

Przygotowanie biszkoptu:

Białka ubić na sztywną pianę. Dodajmy cukier patiami łyżka po łyżce. Po każdym dodaniu łyżki cukry miksujemy ok 15-20 sekund i dopiero dodajemy kolejną łyżkę. (Miksujemy aby cukier zdążył się rozpuścić w białkach). Postępujemy tak do całkowitego dodania cukru. .Ważne jest aby nie dodawać naraz całej porcji cukry do białek, ponieważ pod ciężarem cukry białka opadną i nie rozpuszczą się.

Zmniejszamy obroty miksera. Kolejno dodajemy żółtka cały czas miksując ale zwalniamy obroty miksera o połowę. Żółtka dodaje pojedynczo i po każdym dodaniu przez chwilę miksuję.

Wyłączamy mikser. Dodajemy przesianą mąkę partiami i delikatnie szpatułką mieszamy do połączenia składników. 

Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni ok. 30 minut. lub do tzw. suchego patyczka.

Przygotowanie posypki:

Masło rozpuścić do patelni, dodać wiórki i cukier, smażyć na wolnym ogniu, aż posypka się zarumieni.

Biszkopt przekroić na pół. Spód nasączyć wodą z cytryną, posmarować dżemem, wyłożyć ok.2/3 kremu kokosowego. Przykryć drugim blatem biszkoptu nasączonego wodą z cytryną. Wyłożyć pozostały krem, posypać podprażonymi wiórkami i lekko doścignąć do kremu. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
















Komentarze