Składniki:
(szklanka 250 ml)
(blaszka 23x33 cm)
Biszkopt:
- Jajka 5
- Mąka pszenna 3/4 szklanki
- Mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
- Cukier 3/4 szklanki
Krem:
- Bułka kajzerka 2
- Mleko 3 szklanki
- Cukier 1/2 szklanki
- Wiórki kokosowe 100 g
- Masło 200 g
Kokosowa posypka:
- Wiórki kokosowe 1 i 1/2 szklanki
- Masło łyżka
- Cukier 1/2 szklanki
Dodatkowo:
- Woda 1/2 szklanki wody + łyżka soku z cytryny
- Dżem z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
Przygotowanie kremu:
Kajzerki namoczyć w 500 ml mleka i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie rozdrobnić widelcem. Dodać wiórki kokosowe i całość wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem dodać masę kajzerkową i całość gotować na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z gazu i odstawić do całkowitego przestudzenia.
Masło utrzeć mikserem i dodawać po łyżce kremu kajzerkowego cały czas miksując. Tak postępować do skończenia składników.
Przygotowanie biszkoptu:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodajmy cukier patiami łyżka po łyżce. Po każdym dodaniu łyżki cukry miksujemy ok 15-20 sekund i dopiero dodajemy kolejną łyżkę. (Miksujemy aby cukier zdążył się rozpuścić w białkach). Postępujemy tak do całkowitego dodania cukru. .Ważne jest aby nie dodawać naraz całej porcji cukry do białek, ponieważ pod ciężarem cukry białka opadną i nie rozpuszczą się.
Zmniejszamy obroty miksera. Kolejno dodajemy żółtka cały czas miksując ale zwalniamy obroty miksera o połowę. Żółtka dodaje pojedynczo i po każdym dodaniu przez chwilę miksuję.
Zmniejszamy obroty miksera. Kolejno dodajemy żółtka cały czas miksując ale zwalniamy obroty miksera o połowę. Żółtka dodaje pojedynczo i po każdym dodaniu przez chwilę miksuję.
Wyłączamy mikser. Dodajemy przesianą mąkę partiami i delikatnie szpatułką mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni ok. 30 minut. lub do tzw. suchego patyczka.
Przygotowanie posypki:
Masło rozpuścić do patelni, dodać wiórki i cukier, smażyć na wolnym ogniu, aż posypka się zarumieni.
Biszkopt przekroić na pół. Spód nasączyć wodą z cytryną, posmarować dżemem, wyłożyć ok.2/3 kremu kokosowego. Przykryć drugim blatem biszkoptu nasączonego wodą z cytryną. Wyłożyć pozostały krem, posypać podprażonymi wiórkami i lekko doścignąć do kremu. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz