Galaretkowiec na herbatnikach

 Składniki
(szklanka 250 ml)
(blaszka 25x35 cm)

  1. Jogurt naturalny 400 ml
  2. Śmietana 30 %  kubek 200 ml
  3. Galaretka 5 kolorów
  4. Mleko 2 szklanki
  5. Cukier puder szklanka
  6. żelatyna 3 łyżki pełne
  7. Herbatniki ok. 36 sztuk
Przygotowanie:

Każdą z galaretek rozpuścić w 1 i 1/2 szklance wrzącej wody. Odstawić do całkowitego stężenia a następnie pokroić na mniejsze kawałki. 

Żelatynę wymieszać w 1/2 szklance mleka i odstawić na 10 minut do napęcznienia. 

Do garnka wlewam 1 i 1/2 szklanki mleka dodaje szklankę pudru i zagotowuje.  Odstawiam z ognia na ok. 3-5 minut i dodaje napęczniałą żelatynę Cały czas mieszam do momentu rozpuszczenia się żelatyny i odstawiam do przestudzenia.

Śmietankę ubijam na sztywno.

Do dużej miski wlewamy przestudzone mleko w temperaturze pokojowej, dodamy jogurt, ubitą śmietankę i całość mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki galaretki i całość mieszam.

Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyłam folią spożywczą, a następnie wyłożyłam herbatnikami.

Wyłożyć masę z galaretkami szybko wyrównać i ułożyć na wierzch herbatniki lekko dociskając. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:














Komentarze