Składniki:
- Mięso mielone 500 g ( u mnie z indyka)
- Kajzerka czerstwa
- Jajko
- Cebula średnia
- Marchewka 2 średnie
- Kapusta średnia główka ok. 1 kg
- Sól
- Pieprz
- Woda 1/3 szklanki
- Mąka łyżeczka
- Koper 1/2 pęczku
Przygotowanie:
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku i odstawić na ok. 10 minut.
Mięso przełożyć do miski, dodać jajko odciętą bułkę. Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać na jednolitą masę. Za pomocą zwilżonych dłoni uformować niewielkie kuleczki. U mnie wyszło 20 sztuk.
Klopsiki krótko obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor i zdjąć z patelni.
Na tej samej patelni podsmażyć cebulę i pokrojoną marchewkę w półplasterki. ( smażę, aż marchewka będzie półmiękka). Dodaję poszatkowaną kapustę. ( jeśli jest młoda nie trzeba drobno kroić), wlewamy 1/2 szklanka wody, doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażę 3-4 minuty, aż kapusta puści wodę i lekko "siądzie" . Po tym czasie ponownie wkładam klopsiki na patelnie, mieszam całość i duszę do miękkości kapusty ok. 15 minut.
Dodatkowo na koniec zagęściłam mąką rozrobioną w 1/3 szklance zimnej wody.( dodanie rozrobionej mąki można pominą). Całość posypałam dużą ilością posiekanego kopru. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz