Kluski śląskie

Składniki:
(porcja na ok.22-23 szt.)

  1. Ziemniaki ugotowane 500g
  2. Mąka ziemniaczana
  3. Sól 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:

Ziemniaki obrać ugotować do miękkości. Przestudzić, przecisnąć przez praskę, przełożyć do  miski i uklepać na jedną wysokość. 

Podzielić na 4 równe części, jedna część wyjąć w w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną na tą samą wysokość co ziemniaki, dodać wyjętą część ziemniaków, sól i wyrobić na jednolite ciasto. W razie koniczności podsypać mąką w zależności od rodzaju ziemniaków.

Z ciasta uformować wałek podzielić nożem na mniejsze części. Uformować kulki i za pomocą palca w każdej zrobić wgłębienie. Gotowe odłoży na ściereczkę.

Zagotować wodę z odrobiną soli. Kluski gotować na wolnym ogniu 3-4 minuty od wypłynięcia.

Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz