Sk艂adniki:
(szklanka 250 ml)
( Blaszka 25x35 lub tortownica minimum 28 cm)
- Biszkopty ok. 250 g
- Budy艅 bez cukry 艣mietankowy 2
- M膮ka pszenna 3 艂y偶ki
- Mleko 1l
- Mas艂o 200 g
- Cukier 3/4 szklanki
- Kakao 2 艂y偶ki
- Galaretka dowolny kolor 3 sztuki ( u mnie 3 r贸偶owe)
- Owoce 400 - 500 g
+ woda 1/2 szklanki + 艂y偶ka soku z cytryny do nas膮czenia
Przygotowanie:
Galaretki rozpu艣ci膰 w 3,5 szklance wrz膮cej wody i odstawi膰 do przestudzenia.
W szklance mleka rozpu艣ci膰 budynie i m膮k臋. Pozosta艂e mleko zagotowa膰 z cukrem. Do gotuj膮cego mleka wlewa膰 powoli rozrobiony budy艅 i ca艂y czas miesza膰 przez kilka minut, a偶 budy艅 zg臋stnieje. Zdj膮膰 z ognia, przykry膰 foli膮 spo偶ywcz膮 dotykaj膮c budyniu i odstawi膰 do ca艂kowitego przestudzenia.
Mas艂o utrze膰 mikserem i dodawa膰 po 艂y偶ce wystudzonego budyniu ca艂y czas miksuj膮c. Po zmiksowaniu podzieli膰 krem na dwie cz臋艣ci. Do jednej doda膰 2 艂y偶ki kakao i zmiksowa膰 do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w.
Blaszk臋 wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia, na dno wy艂o偶y膰 biszkopty nas膮czy膰 je wod膮 z cytryn膮. Wy艂o偶y膰 jasny krem budyniowy. Wyk艂adamy kolejn膮 warstw臋 biszkopt贸w, nas膮czamy je wod膮 z cytryn膮 i wylewamy krem kakaowy.
Na ciasto wyk艂adamy owoce i zalewamy przestudzon膮 lub t臋偶ej膮c膮 galaretk膮. (blaszka nie mo偶e by膰 mniejsza ! u mnie wysz艂o na ca艂膮 blaszk臋). Wk艂adamy do lod贸wki do sch艂odzenia. Smacznego!
Zapraszam was r贸wnie偶 do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do ogl膮dania filmu z przygotowa艅 oraz do subskrybowania mojego kana艂u:
Komentarze
Prze艣lij komentarz