Składniki:
(szklanka 250 ml)
( Blaszka 25x35 lub tortownica minimum 28 cm)
- Biszkopty ok. 250 g
- Budyń bez cukry śmietankowy 2
- Mąka pszenna 3 łyżki
- Mleko 1l
- Masło 200 g
- Cukier 3/4 szklanki
- Kakao 2 łyżki
- Galaretka dowolny kolor 3 sztuki ( u mnie 3 różowe)
- Owoce 400 - 500 g
Przygotowanie:
Galaretki rozpuścić w 3,5 szklance wrzącej wody i odstawić do przestudzenia.
W szklance mleka rozpuścić budynie i mąkę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlewać powoli rozrobiony budyń i cały czas mieszać przez kilka minut, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą dotykając budyniu i odstawić do całkowitego przestudzenia.
Masło utrzeć mikserem i dodawać po łyżce wystudzonego budyniu cały czas miksując. Po zmiksowaniu podzielić krem na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao i zmiksować do połączenia się składników.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć biszkopty nasączyć je wodą z cytryną. Wyłożyć jasny krem budyniowy. Wykładamy kolejną warstwę biszkoptów, nasączamy je wodą z cytryną i wylewamy krem kakaowy.
Na ciasto wykładamy owoce i zalewamy przestudzoną lub tężejącą galaretką. (blaszka nie może być mniejsza ! u mnie wyszło na całą blaszkę). Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz