Lodowiec 🤩 Pyszne ciasto bez pieczenia ✔️ Proste w przygotowaniu 🍰

 Składniki:
(szklanka 250 ml)
( Blaszka 25x35 lub tortownica minimum 28 cm)

  1. Biszkopty ok. 250 g
  2. Budyń bez cukry śmietankowy 2
  3. Mąka pszenna 3 łyżki
  4. Mleko 1l
  5. Masło 200 g
  6. Cukier 3/4 szklanki
  7. Kakao 2 łyżki
  8. Galaretka dowolny kolor 3 sztuki ( u mnie 3 różowe)
  9. Owoce 400 - 500 g
    + woda 1/2 szklanki + łyżka soku z cytryny do nasączenia
Przygotowanie:

Galaretki rozpuścić w 3,5 szklance wrzącej wody i odstawić do przestudzenia.

W szklance mleka rozpuścić budynie i mąkę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlewać powoli rozrobiony budyń i cały czas mieszać przez kilka minut, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą dotykając budyniu i odstawić do całkowitego przestudzenia.

Masło utrzeć mikserem i dodawać po łyżce wystudzonego budyniu cały czas miksując. Po zmiksowaniu podzielić krem na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao i zmiksować do połączenia się składników.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wyłożyć biszkopty nasączyć je wodą z cytryną. Wyłożyć jasny krem budyniowy. Wykładamy kolejną warstwę biszkoptów, nasączamy je wodą z cytryną i wylewamy krem kakaowy.

Na ciasto wykładamy owoce i zalewamy przestudzoną lub tężejącą galaretką. (blaszka nie może być mniejsza ! u mnie wyszło na całą blaszkę). Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:









Komentarze