Marynaty do mięs z grilla - musztardowa i ketchupowa

 Składniki:
(na 1 kg mięsa - u mnie mięso z szynki)

Marynata ketchupowa:

  1. Ketchup łagodny Kielecki 3 łyżki
  2. Olej 3 łyżki
  3. Sok z cytryny łyżka
  4. Sól łyżeczka płaska
  5. Czosnek ząbek 
  6. Pieprz 1/2 łyżeczki
  7. Papryka słodka 1/2 łyżeczki
  8. Papryka ostra 1/2 łyżeczki
  9. Majeranek łyżeczka
Marynata musztardowa:

  1. Musztarda sarepska Kielecki
  2. Olej 3 łyżki
  3. Miód łyżka
  4. Czosnek 2 ząbki 
  5. Sól łyżeczka płaska
  6. Pieprz 1/2 łyżeczki
  7. Papryka słodka 1/2 łyżeczki
  8. Tymianek 1/2 łyżeczki
  9. Majeranek 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:

Składniki na marynaty wymieszać w miseczkach, czosnek dodać przeciśnięty przez praskę. Gotowe marynaty odstawić na ok. 10-15 minut. Po tym czasie zanurzyć mięso w marynacie.

Zamarynowane mięso odstawić do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso jest gotowe do grillowania. Smacznego!

Marynować można dowolne mięso: karkówkę, kurczaka, indyka itp. U mnie plastry mięsa z szynki.

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:











Komentarze

Prześlij komentarz