Składniki:
(na 1 kg mięsa - u mnie mięso z szynki)
Marynata ketchupowa:
- Ketchup łagodny Kielecki 3 łyżki
- Olej 3 łyżki
- Sok z cytryny łyżka
- Sól łyżeczka płaska
- Czosnek ząbek
- Pieprz 1/2 łyżeczki
- Papryka słodka 1/2 łyżeczki
- Papryka ostra 1/2 łyżeczki
- Majeranek łyżeczka
Marynata musztardowa:
- Musztarda sarepska Kielecki
- Olej 3 łyżki
- Miód łyżka
- Czosnek 2 ząbki
- Sól łyżeczka płaska
- Pieprz 1/2 łyżeczki
- Papryka słodka 1/2 łyżeczki
- Tymianek 1/2 łyżeczki
- Majeranek 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
Składniki na marynaty wymieszać w miseczkach, czosnek dodać przeciśnięty przez praskę. Gotowe marynaty odstawić na ok. 10-15 minut. Po tym czasie zanurzyć mięso w marynacie.
Zamarynowane mięso odstawić do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso jest gotowe do grillowania. Smacznego!
Marynować można dowolne mięso: karkówkę, kurczaka, indyka itp. U mnie plastry mięsa z szynki.
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
W sezonie grillowym na pewno takie marynaty sprawdzą się :)
OdpowiedzUsuń