Sk艂adniki:
(szklanka 250ml)
(keks贸wka 24x11)
- Cukinia 2 szklanki
- M膮ka 1 i 1/4 szklanki
- Mas艂o 80 g
- jajko
- Cukier 3/4 szklanki
- Kakao 2 pe艂ne 艂y偶ki
- Soda 艂y偶eczka
- Cynamon 1/2 艂y偶eczki
Przygotowane:
Zetrze膰 na tarce na drobnych oczkach 2 szklanki cukinii. Odstawi膰 na kilka minut.
Do miski przesia膰 m膮k臋, sod臋, kakao, cynamon i ca艂o艣膰 wymiesza膰.
W osobnej misce zmiksowa膰 jajko. Dodawa膰 partiami cukier ca艂y czas miksuj膮c. Doda膰 rozpuszczone i przestudzone mas艂o.
Cukini臋 odcina膰 lekko z nadmiaru wody i doda膰 do masy z jajkiem. Wymiesza膰, doda膰 suche sk艂adniki z drugiej miski i ponownie wymiesza膰.
Ciasto prze艂o偶y膰 do keks贸wki wy艂o偶onej papierem do pieczenia ( u mnie blaszka o wymiarach 24x11).
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto wychodzi mocno wilgotne. Gotowe posypa膰 pudrem lub obla膰 polew膮 czekoladow膮. Smacznego!
Zapraszam was r贸wnie偶 do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do ogl膮dania filmu z przygotowa艅 oraz do subskrybowania mojego kana艂u:
Wygl膮da pysznie. Przepis spisa艂am, na pewno upiek臋. My艣l臋, 偶e dodaj膮c przypraw臋 piernikow膮 mo偶na z tego przepisu upiec piernik.
OdpowiedzUsu艅wygl膮da pycha, musz臋 wypr贸bowa膰.
OdpowiedzUsu艅