馃崼 Czekoladowe ciasto z cukini膮 馃崼

 Sk艂adniki:
(szklanka 250ml)
(keks贸wka 24x11)

  1. Cukinia 2 szklanki
  2. M膮ka 1 i 1/4 szklanki
  3. Mas艂o 80 g
  4. jajko
  5. Cukier 3/4 szklanki
  6. Kakao 2 pe艂ne 艂y偶ki
  7. Soda 艂y偶eczka
  8. Cynamon 1/2 艂y偶eczki
Przygotowane:

Zetrze膰 na tarce na drobnych oczkach 2 szklanki cukinii. Odstawi膰 na kilka minut.

Do miski przesia膰 m膮k臋, sod臋, kakao, cynamon i ca艂o艣膰 wymiesza膰.

W osobnej misce zmiksowa膰 jajko. Dodawa膰 partiami cukier ca艂y czas miksuj膮c. Doda膰 rozpuszczone i przestudzone mas艂o. 

Cukini臋 odcina膰 lekko z nadmiaru wody i doda膰 do masy z jajkiem. Wymiesza膰, doda膰 suche sk艂adniki z drugiej miski i ponownie wymiesza膰.

Ciasto prze艂o偶y膰 do keks贸wki wy艂o偶onej papierem do pieczenia ( u mnie blaszka o wymiarach 24x11). 

Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto wychodzi mocno wilgotne. Gotowe posypa膰 pudrem lub obla膰 polew膮 czekoladow膮. Smacznego!

Zapraszam was r贸wnie偶 do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do ogl膮dania filmu z przygotowa艅 oraz do subskrybowania mojego kana艂u:












2 komentarze:

  1. Wygl膮da pysznie. Przepis spisa艂am, na pewno upiek臋. My艣l臋, 偶e dodaj膮c przypraw臋 piernikow膮 mo偶na z tego przepisu upiec piernik.

    OdpowiedzUsu艅
  2. wygl膮da pycha, musz臋 wypr贸bowa膰.

    OdpowiedzUsu艅