Jagodzianki z kruszonką - odrywane bułeczki drożdżowe

  Składniki:

(szklanka 250 ml, składniki na 12 sztuk)

Rozczyn:

  1. Drożdże 40 g
  2. Łyżeczka cukru
  3. Łyżka mąki
  4. Mleko letnie 1/2 szklanki
Ciasto:
  1. Mąka pszenna 500 g
  2. Masło 100 g
  3. Cukier 1/2 szklanki
  4. Mleko letnie 1/2 szklanki
  5. Jajka 2 + 1 do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
  6. Sól szczypta
Nadzienie
  1. Jagody świeże lub mrożone 300g
  2. Mąka łyżeczka
  3. Cukier łyżka
Kruszonka:
  1. Masło 25 g
  2. Cukier 25 g
  3. Mąka 50 g

Przygotowanie:

Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier mąkę oraz mleko. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, wyrobić do powstania kruszonki i schłodzić w lodówce.

Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę, mleko, cukier, sól. Dodać jajka, rozpuszczone i przestudzone masło, wyrośnięty rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 minut.

Jagody u mnie mrożone posypać cukrem, mąką i wymieszać. ( nie rozmrażam).

Ciasto wyjąć na blat posypany odrobiną mąki. Ciasto podzielić na 12 części. lekko rozpłaszczyć nałożyć jagody. Skleić i uformować bułeczki. Odłożyć na dużą blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem . Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 10 minut. 

Po tym czasie posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem i posypać przygotowaną kruszonką.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 - 25 minut. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:









Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:

Komentarze