Składniki
(na 12 sztuk)
- Cukinia 500 g
- Marchewka średnia
- Ser żółty tarty 100 g
- Cebula mała
- Jajka 2
- Czosnek 2 ząbki
- Bułka tarta 5 łyżek + do opanierowana
- Mąka pszenna 3 łyżki
- Sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach, posolić o odstawić na kilka minut. Po tym czasie odcisnąć dobrze nadmiaru wody. ( Jeśli cukinia będzie duża obrać ze skóry i wydrążyć pestki)
Marchew i cebulę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Dodać do cukinii. Przecisnąć czosnek przez praskę, jajka, ser, dodać mąkę, bułkę tarta. Całość doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Zwilżonymi dłońmi uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Uwielbiam twoje przepisy, dzięki nim zainspirowałam się do stworzenia własnej strony internetowej. Zastanawiam się nawet nad współpracą z https://zleca.pl/wykonawca/marcin-design-1619988091 ponieważ chciałabym, aby moja witryna była jak najlepsza. Jednak ciężko będzie przebić twojego świetnego bloga:)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie za ten przepis. Na pewno wypróbuję w tym tygodniu. Niedawno próbowałam zrobić kotlety z cukinii z innego przepisu, ale wyszły mocno średnie...Tutaj widzę dodatek marchewki i cebuli, myślę że nadadzą fajnego smaku. Poza tym przemycę trochę warzyw dla dzieci ;)
OdpowiedzUsuńA słyszeliście o czymś takim jak dieta z brokuła? Ogólnie dla mnie to było bardzo dobre rozwiązanie, tym bardziej, że w końcu jem bardzo smaczne i wartościowe jedzenie
OdpowiedzUsuń