馃崙 Dro偶d偶贸wki 贸semki z owocami i kruszonk膮 馃崚

Sk艂adniki:

(szklanka 250 ml, z podanej porcji wysz艂o 10 sztuk)

Rozczyn:
  1. Dro偶d偶e 艣wie偶e 50 g
  2. Mleko 1/4 szklanki
  3. Cukier 艂y偶eczka
  4. M膮ka pszenna 艂y偶ka
Ciasto:
  1. M膮ka pszenna 500 g 
  2. 呕贸艂tka 3 
  3. Mas艂o 100 g
  4. Cukier 1/4 szklanki
  5. Mleko 3/4 szklanki
Dodatkowo: 
  1. Ulubione owoce, budy艅, ser lub marmolada
  2. kruszonka ( 25 g mas艂a, 25 g cukru, 50 g m膮ki - zagniatamy na kruszonk臋 i wstawiamy do lod贸wki na 30 minut)
  3. Jajko do posmarowania dro偶d偶贸wek przed pieczeniem.

Przygotowanie:

W miseczce przygotowa膰 rozczy艅. Wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka, dodajemy dro偶d偶e, 艂y偶k臋 m膮ki i 艂y偶eczk臋 cukru. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy 艣ciereczk膮 i odstawiamy w ciep艂e miejsce na 10 minut.

Do du偶ej miski wlewamy 偶贸艂tka dodajemy cukier i mieszamy przez chwil臋 trzepaczk膮. Dodajemy letnie mleko, roztopione i przestudzone mas艂o, wyro艣ni臋ty rozczyn oraz m膮k臋. Zagniatamy ciasto do czasu, a偶 wszystkie sk艂adniki nam si臋 po艂膮cz膮 i ciasto zacznie odchodzi膰 od r膮k. ( razie konieczno艣ci podsypa膰 odrobin膮 m膮ki).

Wyrobione ciasto przek艂adamy do miski przykrywamy 艣ciereczk膮 i odstawiamy w ciep艂e miejsce do podwojenie swojej obj臋to艣ci ok. 45 minut.

Ciasto podzieli膰 na 10 cz臋艣ci ka偶dy kawa艂ek roz艂膮czy膰 na grubo艣膰 ok. 5mm. Rozp艂aszcza膰 na jajowaty kszta艂t i na 艣rodku skr臋ci膰. Dzi臋ki temu powstanie nam kszta艂t 贸semki. Jak to zrobi膰 zobacz w filmie poni偶ej.

Dro偶d偶贸wki prze艂o偶y膰 na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Brzegi posmarowa膰 jajkiem, na 艣rodku na艂o偶y膰 owoce, posypa膰 kruszonk膮 . Przykry膰 艣ciereczk膮 i odstawi膰 do czasu nagrzania si臋 piekarnika.

Dro偶d偶贸wki wk艂adamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok 20 minut, a偶 艂adnie si臋 zarumieni膮. Gotowe dodatkowo mo偶emy polukrowa膰. Smacznego!

Zapraszam do ogl膮dania filmu z przygotowa艅 oraz do subskrybowania mojego kana艂u:










Komentarze