Sk艂adniki:
(szklanka 250 ml, z podanej porcji wysz艂o 10 sztuk)
Rozczyn:
Rozczyn:
- Dro偶d偶e 艣wie偶e 50 g
- Mleko 1/4 szklanki
- Cukier 艂y偶eczka
- M膮ka pszenna 艂y偶ka
- M膮ka pszenna 500 g
- 呕贸艂tka 3
- Mas艂o 100 g
- Cukier 1/4 szklanki
- Mleko 3/4 szklanki
Dodatkowo:
- Ulubione owoce, budy艅, ser lub marmolada
- kruszonka ( 25 g mas艂a, 25 g cukru, 50 g m膮ki - zagniatamy na kruszonk臋 i wstawiamy do lod贸wki na 30 minut)
- Jajko do posmarowania dro偶d偶贸wek przed pieczeniem.
Przygotowanie:
W miseczce przygotowa膰 rozczy艅. Wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka, dodajemy dro偶d偶e, 艂y偶k臋 m膮ki i 艂y偶eczk臋 cukru. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy 艣ciereczk膮 i odstawiamy w ciep艂e miejsce na 10 minut.
Do du偶ej miski wlewamy 偶贸艂tka dodajemy cukier i mieszamy przez chwil臋 trzepaczk膮. Dodajemy letnie mleko, roztopione i przestudzone mas艂o, wyro艣ni臋ty rozczyn oraz m膮k臋. Zagniatamy ciasto do czasu, a偶 wszystkie sk艂adniki nam si臋 po艂膮cz膮 i ciasto zacznie odchodzi膰 od r膮k. ( razie konieczno艣ci podsypa膰 odrobin膮 m膮ki).
Wyrobione ciasto przek艂adamy do miski przykrywamy 艣ciereczk膮 i odstawiamy w ciep艂e miejsce do podwojenie swojej obj臋to艣ci ok. 45 minut.
Ciasto podzieli膰 na 10 cz臋艣ci ka偶dy kawa艂ek roz艂膮czy膰 na grubo艣膰 ok. 5mm. Rozp艂aszcza膰 na jajowaty kszta艂t i na 艣rodku skr臋ci膰. Dzi臋ki temu powstanie nam kszta艂t 贸semki. Jak to zrobi膰 zobacz w filmie poni偶ej.
Dro偶d偶贸wki prze艂o偶y膰 na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Brzegi posmarowa膰 jajkiem, na 艣rodku na艂o偶y膰 owoce, posypa膰 kruszonk膮 . Przykry膰 艣ciereczk膮 i odstawi膰 do czasu nagrzania si臋 piekarnika.
Dro偶d偶贸wki wk艂adamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok 20 minut, a偶 艂adnie si臋 zarumieni膮. Gotowe dodatkowo mo偶emy polukrowa膰. Smacznego!
Komentarze
Prze艣lij komentarz