Składniki:
(szklanka 250 ml, tortownica 24 cm)
- Masło 200 g
- Kakao 4 pełne łyżki
- Cukier 1 i 1/2 szklanki ( można zmniejszyć wg uznania)
- Mleko 1/2 szklanki
- Mąka 2 szklanki
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- 4 Jajka
Przygotowanie:
W garnku zagotować masło z cukrem, kakao i mlekiem. Zdjąć z ognia odlać pół szklanki na polewę, a pozostałą część przelać do miski i odstawić do całkowitego przestudzenia.
Do przestudzonej masy w misce przesiać mąkę i proszek do pieczenia i zmiksować.
W osobnej misce misce ubić białka na sztywno, zmniejszyć obroty miksera dodać żółtka i krótko zmiksować.
Jajka dodać do masy kakaowej i wymieszać delikatnie szpatułką.
Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pęczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika oblać odlaną na początku polewą ze szklanki. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Uwielbiam murzynka! Pyszne ciasto, chociaż najlepsza wersja jest kiedy przekroimy go w poprzek i dodamy konfiturę porzeczkową, aby przełamać słodki smak :)
OdpowiedzUsuń