馃ぉ Pyszny tradycyjny murzynek- puszysty i wilgotny 馃崼 馃ぉ

 Sk艂adniki:
(szklanka 250 ml, tortownica 24 cm)

  1. Mas艂o 200 g
  2. Kakao 4 pe艂ne 艂y偶ki
  3. Cukier 1 i 1/2 szklanki ( mo偶na zmniejszy膰 wg uznania)
  4. Mleko 1/2 szklanki
  5. M膮ka 2 szklanki
  6. Proszek do pieczenia 2 艂y偶eczki
  7. 4 Jajka

Przygotowanie:

 W garnku zagotowa膰 mas艂o z cukrem, kakao i mlekiem. Zdj膮膰 z ognia odla膰 p贸艂 szklanki na polew臋, a pozosta艂膮 cz臋艣膰 przela膰 do miski i odstawi膰 do ca艂kowitego przestudzenia.

Do przestudzonej masy w misce przesia膰 m膮k臋 i proszek do pieczenia i zmiksowa膰.

W osobnej misce misce ubi膰 bia艂ka na sztywno, zmniejszy膰 obroty miksera doda膰 偶贸艂tka i kr贸tko zmiksowa膰. 

Jajka doda膰 do masy kakaowej i wymiesza膰 delikatnie szpatu艂k膮. 

Prze艂o偶y膰 do tortownicy wy艂o偶onej papierem do p臋czenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wyj臋ciu z piekarnika obla膰 odlan膮 na pocz膮tku polew膮 ze szklanki. Smacznego!

Zapraszam was r贸wnie偶 do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do ogl膮dania filmu z przygotowa艅 oraz do subskrybowania mojego kana艂u:










1 komentarz:

  1. Uwielbiam murzynka! Pyszne ciasto, chocia偶 najlepsza wersja jest kiedy przekroimy go w poprzek i dodamy konfitur臋 porzeczkow膮, aby prze艂ama膰 s艂odki smak :)

    OdpowiedzUsu艅