Sk艂adniki:
(na tortownic臋 24 cm)
- Cukinia 500 g
- Marchewka 200 g
- Pieczarki 200 g
- Jajka 4
- Cebula 艣rednia
- Ser tarty 200 g
- Kasza manna 130 g
- Olej 艂y偶ka
- Czosnek 3 z膮bki
- Koperek 1/2 p臋czka
- S贸l
- Pieprz
- S艂odka papryka 艂y偶eczka
Cukini臋 zetrze膰 na tarce jarzynowej na grubych oczkach, lekko posoli膰, odstawi膰 na kilka minut i odcisn膮膰 z nadmiaru wody.
Doda膰 starte na tarce pieczarki i marchewk臋, Doda膰 cebul臋 pokrojon膮 w drobn膮 kostk臋, posiekany koperek, czosnek przeci艣ni臋ty przez prask.
Kolejno dodajemy kasze mann臋, jajka, olej. Doda膰 ok. 150 g sera. Ca艂o艣膰 doprawi膰 sol膮, pieprzem i papryk膮, Wymiesza膰 i prze艂o偶y膰 do tortownicy wywo偶onej papierem do pieczenia. Wyr贸wna膰 艂y偶k膮 mas臋 i posypa膰 pozosta艂ym serem.
Wkradamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy g贸ra d贸艂 bez termo obiegu i bez przykrycia przez godzin臋, Najlepiej kroi膰 po lekkim przestudzeniu wtedy nie b臋dzie si臋 rozpada膰.
Podawa膰 w ulubionymi dodatkami u mnie z sosem czosnkowym. smacznego!
Komentarze
Prze艣lij komentarz