3 Bit porzeczkowy

 Składniki:
(blaszka 23x26, szklanka 250 ml)

Masa budyniowa:

  1. Mleko 600 ml
  2. Budyń śmietankowy bez cukru 2
  3. Cukier 3 łyżki
  4. Cukier puder 2 łyżki
  5. Masło 200 g
Masa śmietankowa:
  1. Śmietanka 30 % 400 ml
  2. Żelatyna 2 łyżeczki
  3. Cukier puder łyżka
Dodatkowo:
  1. Herbatniki podwójne opakowanie
  2. Dżem porzeczkowy mały słoiczek
  3. Czekolada kilka kostek
Przygotowanie:

W szklance mleka rozpuścić budynie. Pozostałe mleko zagotować z 3 łyżkami cukru. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń. Gotować kilka minut cały czas mieszając, aż budyń się zagotuje i zgęstniej. Odstawić do przestudzenia w temperaturze pokojowej. Masło miękkie utrzeć mikserem z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce przestudzonego budyniu cały czas miksować. Miksować do czasu, aż cały budyń zostanie zmiksowany z masłem.

Żelatynę wymieszać w 50 ml zimnej wody. Odstawić do napęcznienia. Po tym czasie krótko podgrzać, aby żelatyna była płynna ( żelatyna nie może się zagotować bo straci swoje właściwości żelujące). Po rozpuszczeniu zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.

Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wlać przestudzoną, ale płynną żelatynę i krótko zmiksować. ( do żelatyny warto dodać łyżeczkę śmietany i dopiero całość wlać do śmietanki).

Blaszkę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć pierwszą warstwę herbatników, następnie rozsmarować drzem i ponownie warstwę herbatników. Wyłożyć krem budyniowy i warstwę ciastek. Na koniec wyłożyć masę śmietankową. Całość posypać startą czekoladą mleczną. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:





Komentarze

  1. Nie znam tego ciasta, ale z chęcią wypróbuję nowy przepis. Uwielbiam takie różne kulinarne nowinki, eksperymenty i kuchenne triki. Widzę u Ciebie sporo inspiracji. Ciekawy blog. Gratuluję.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz