🍌 Bananowa krówka 🐄 - ciasto bez pieczenia 🍰

 Składniki:
(blaszka 25x35)

Krem budyniowy:

  1. Mleko 1l
  2. Budyń śmietankowy bez cukru 3x40g
  3. Cukier 1/2 szklanki
  4. Masło 200 g
Krem śmietankowy:
  1. Śmietanka 30 % 400 ml
  2. Cukier puder 2 łyżki
Dodatkowo:
  1. Herbatniki duże podwójne opakowanie
  2. Masa kajmakowa puszka 
  3. Banany 3
  4. Sok z cytryny
  5. Płatki migdałów 50 g
Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 750 ml mleka, wsypujemy cukier i zagotowujemy. W 250 ml mleka rozmieszać dokładnie budynie. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy. Cały czas mieszając gotujemy kilka minut, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Po tym czasie odstawiamy budyń do całkowitego przestudzenia. 

Miękkie masło zmiksować na puch, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Miksujemy do czasu dodania całego budyniu do masła.

Banany obrać pokroić na plastry i skropić sokiem z cytryny. Dzięki temu banany nie zrobię się ciemne w cieście.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę ciastek. Wyłożyć połowę przygotowanego budyniu a następnie banany i lekko je docisnąć. Wyłożyć kolejną warstwę ciastek, rozsmarować masę kajmakową i przykryć herbatnikami. Wykładamy pozostałą masę budyniową i herbatniki.

Śmietankę ubijamy na sztywno na z dodatkiem cukru pudru. Jeśli chcecie żeby śmietanka była bardziej zwarta można dodać łyżkę rozrobionej żelatyny w wodzie lub zagęstnik do śmietany.

Ubitą śmietankę wyłożyć na herbatniki rozsmarować. Całość posypać uprażonymi płatkami migdałów na suchej patelni. Całość schłodzić w lodówce, Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:













Komentarze