Sk艂adniki:
(blaszka 25x35)
Krem budyniowy:
- Mleko 1l
- Budy艅 艣mietankowy bez cukru 3x40g
- Cukier 1/2 szklanki
- Mas艂o 200 g
Krem 艣mietankowy:
- 艢mietanka 30 % 400 ml
- Cukier puder 2 艂y偶ki
Dodatkowo:
- Herbatniki du偶e podw贸jne opakowanie
- Masa kajmakowa puszka
- Banany 3
- Sok z cytryny
- P艂atki migda艂贸w 50 g
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy 750 ml mleka, wsypujemy cukier i zagotowujemy. W 250 ml mleka rozmiesza膰 dok艂adnie budynie. Do gotuj膮cego si臋 mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy. Ca艂y czas mieszaj膮c gotujemy kilka minut, a偶 budy艅 si臋 zagotuje i zg臋stnieje. Po tym czasie odstawiamy budy艅 do ca艂kowitego przestudzenia.
Mi臋kkie mas艂o zmiksowa膰 na puch, dodawa膰 po 艂y偶ce przestudzonego budyniu. Miksujemy do czasu dodania ca艂ego budyniu do mas艂a.
Banany obra膰 pokroi膰 na plastry i skropi膰 sokiem z cytryny. Dzi臋ki temu banany nie zrobi臋 si臋 ciemne w cie艣cie.
Blaszk臋 wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia i u艂o偶y膰 pierwsz膮 warstw臋 ciastek. Wy艂o偶y膰 po艂ow臋 przygotowanego budyniu a nast臋pnie banany i lekko je docisn膮膰. Wy艂o偶y膰 kolejn膮 warstw臋 ciastek, rozsmarowa膰 mas臋 kajmakow膮 i przykry膰 herbatnikami. Wyk艂adamy pozosta艂膮 mas臋 budyniow膮 i herbatniki.
艢mietank臋 ubijamy na sztywno na z dodatkiem cukru pudru. Je艣li chcecie 偶eby 艣mietanka by艂a bardziej zwarta mo偶na doda膰 艂y偶k臋 rozrobionej 偶elatyny w wodzie lub zag臋stnik do 艣mietany.
Ubit膮 艣mietank臋 wy艂o偶y膰 na herbatniki rozsmarowa膰. Ca艂o艣膰 posypa膰 upra偶onymi p艂atkami migda艂贸w na suchej patelni. Ca艂o艣膰 sch艂odzi膰 w lod贸wce, Smacznego!
Zapraszam was r贸wnie偶 do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do ogl膮dania filmu z przygotowa艅 oraz do subskrybowania mojego kana艂u:
Komentarze
Prze艣lij komentarz