Składniki:
(blaszka 25x35)
Krem budyniowy:
- Mleko 1l
- Budyń śmietankowy bez cukru 3x40g
- Cukier 1/2 szklanki
- Masło 200 g
Krem śmietankowy:
- Śmietanka 30 % 400 ml
- Cukier puder 2 łyżki
Dodatkowo:
- Herbatniki duże podwójne opakowanie
- Masa kajmakowa puszka
- Banany 3
- Sok z cytryny
- Płatki migdałów 50 g
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy 750 ml mleka, wsypujemy cukier i zagotowujemy. W 250 ml mleka rozmieszać dokładnie budynie. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy. Cały czas mieszając gotujemy kilka minut, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Po tym czasie odstawiamy budyń do całkowitego przestudzenia.
Miękkie masło zmiksować na puch, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Miksujemy do czasu dodania całego budyniu do masła.
Banany obrać pokroić na plastry i skropić sokiem z cytryny. Dzięki temu banany nie zrobię się ciemne w cieście.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę ciastek. Wyłożyć połowę przygotowanego budyniu a następnie banany i lekko je docisnąć. Wyłożyć kolejną warstwę ciastek, rozsmarować masę kajmakową i przykryć herbatnikami. Wykładamy pozostałą masę budyniową i herbatniki.
Śmietankę ubijamy na sztywno na z dodatkiem cukru pudru. Jeśli chcecie żeby śmietanka była bardziej zwarta można dodać łyżkę rozrobionej żelatyny w wodzie lub zagęstnik do śmietany.
Ubitą śmietankę wyłożyć na herbatniki rozsmarować. Całość posypać uprażonymi płatkami migdałów na suchej patelni. Całość schłodzić w lodówce, Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz