Sk艂adniki:
Ciasto parzone:
- Woda 250 ml
- M膮ka szklanka
- Mas艂o 100 g
- Jajka 5
Masa budyniowa:
- Mleko 4 szklanki
- Budy艅 艣mietankowy bez cukru 3 ( po 40 g ka偶dy)
- Cukier 8 艂y偶ek
- Mas艂o 150 g
Przygotowanie:
Ciasto parzone:
Do garnka wlewamy wod臋, dodajemy mas艂o i zagotowujemy. Dodajemy m膮k臋 i ca艂y czas energicznie mieszamy, a偶 masa nam si臋 po艂膮czy. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy do ca艂kowitego przestudzenia.
Przestudzon膮 mas臋 przek艂adam do miski i miksuje dodaj膮c po jednym jajku i chwil臋 miksujemy po ka偶dym dodanym jajku.
Mas臋 przegadamy do r臋kawa cukierniczego i wyciskamy mas臋 bezpo艣rednio na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Wyciskam jeden rz膮d masy. D艂ugo艣膰 wg uznania. Z podanej porcji wychodzi mi zazwyczaj ok. 20 sztuk.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni z termo obiegiem przez oko艂o 20 minut.
Masa budyniowa:
W szklance mleka rozmiesza膰 budynie i 8 艂y偶ek cukru.
W garnku zagotowuje 3 szklanki mleka. Zmniejszam moc palnika, dodaje rozmieszany budy艅 i ca艂y czas mieszaj膮c gotuje kilka minut, a偶 budy艅 zg臋stnieje. Odstawiam do przestudzenia.
Mas艂o w temperaturze pokojowej miksujemy i dodajemy po 艂y偶ce badaniu ca艂y czas miksuj膮c. Gotow膮 mas臋 mo偶na w艂o偶y膰 na kilka minut do lod贸wki, aby by艂a g臋艣ciejsza do wyciskania.
Upieczone eklery przeci膮膰 na po艂 i za pomoc膮 szprycy wy艂o偶y膰 krem budyniowy. Gotowe eklery posypa膰 pudrem lub przygotowa膰 polew臋 czekoladow膮. Smacznego!
Zapraszam was r贸wnie偶 do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do ogl膮dania filmu z przygotowa艅 oraz do subskrybowania mojego kana艂u:
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz