😍 Eklery z kremem budyniowym 😍

 Składniki:

Ciasto parzone:

  1. Woda 250 ml
  2. Mąka szklanka 
  3. Masło 100 g
  4. Jajka 5
Masa budyniowa:
  1. Mleko 4 szklanki
  2. Budyń śmietankowy bez cukru 3 ( po 40 g każdy)
  3. Cukier 8 łyżek
  4. Masło 150 g
Przygotowanie:

Ciasto parzone:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i zagotowujemy. Dodajemy mąkę i cały czas energicznie mieszamy, aż masa nam się połączy. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Przestudzoną masę przekładam do miski i miksuje dodając po jednym jajku i chwilę miksujemy po każdym dodanym jajku.

Masę przegadamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy masę bezpośrednio na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyciskam jeden rząd masy. Długość wg uznania. Z podanej porcji wychodzi mi zazwyczaj ok. 20 sztuk.

Pieczemy w temperaturze 190 stopni z termo obiegiem przez około 20 minut.

Masa budyniowa:

W szklance mleka rozmieszać budynie i 8 łyżek cukru.

W garnku zagotowuje 3 szklanki mleka. Zmniejszam moc palnika, dodaje rozmieszany budyń i cały czas mieszając gotuje kilka minut, aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia.

Masło w temperaturze pokojowej miksujemy i dodajemy po łyżce badaniu cały czas miksując. Gotową masę można włożyć na kilka minut do lodówki, aby była gęściejsza do wyciskania. 

Upieczone eklery przeciąć na poł i za pomocą szprycy wyłożyć krem budyniowy. Gotowe eklery posypać pudrem lub przygotować polewę czekoladową. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
























Komentarze