Kotlety ziemniaczane z kapustą kiszoną i pieczarkami

  Składniki:

(porcja na 14 sztuk, szklanka 250 ml)

Ciasto:
  1. Ziemniaki 1kg
  2. Jajka 2
  3. Mąka pszenna szklanka
  4. Sól łyżeczka
Farsz:
  1. Kapusta kiszona 300 g
  2. Pieczarki 200 g
  3. Cebula mała
  4. Sól
  5. Pieprz
Panierka:
  1. Jajko
  2. Bułka tarta
Przygotowanie:

Kapustę ugotować do miękkości.  Na patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać starte na tarce jarzynowej pieczarki i smażyć do odparowania wody. Doprawić solą oraz pieprzem, dodać ugotowaną kapustą kiszoną i chwilę podsmażyć. 

Ziemniaki ugotować do miękkości. Po wystudzeniu przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Dodać jajko mąkę oraz sól. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. W zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może być mniej lub bardziej klejące. W razie konieczności podsypać mąką.

Ciasto podzielić na 14 równych części i rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć farsz i skleić. Formować na podłużne lub okrągłe kotlety. Jeśli ciasto będzie klejące można obsypać mąką dłonie podczas formowania.

Gotowe obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony.

Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:










Komentarze