(porcja na ok 20 sztuk)
- Mąka pszenna 150 g
- Mąka ziemniaczana 25 g
- Masło 100 g
- Smalec 20 g
- Cukier puder 50 g
- Żółtko
- Szczypta soli
- Kilka łyżeczek ulubionej marmolady
- Opcjonalnie 1-2 łyżki śmietany 18 % jeśli ciastka będą się dzieżko wyciskały
Przygotowanie:
W misce miksujemy masło, smalec oraz cukier puder do połączenia się składników. Dodajemy żółtko cały czas miksując. Dodajemy szczyptę soli. Na koniec dodajemy partiami mąki i miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto wyciskamy ze szprycy bezpośrednio na papier do pieczenia. W zależności od konsystencji ciasta oraz od rodzaju użytej szprycy ciasto może być zbyt gęsto do użycia szprycy. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste i nie będzie się chciało wycisnąć dodajemy 1-2 łyżki śmietany 18 % do ciasta. Na środek każdego ciastka nakładamy ok. pół łyżeczki marmolady. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12-15 minut do ładnego zarumieniania ( piekarnik góra dół bez termoobiegu). Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz