Kruche ciastka z marmoladą


Składniki:
(porcja na ok 20 sztuk)
  1. Mąka pszenna 150 g
  2. Mąka ziemniaczana 25 g
  3. Masło 100 g
  4. Smalec 20 g
  5. Cukier puder 50 g
  6. Żółtko
  7. Szczypta soli 
  8. Kilka łyżeczek ulubionej marmolady
  9. Opcjonalnie 1-2 łyżki śmietany 18 %  jeśli ciastka będą się dzieżko wyciskały
Przygotowanie:

W misce miksujemy masło, smalec oraz cukier puder do połączenia się składników. Dodajemy żółtko cały czas miksując. Dodajemy szczyptę soli. Na koniec dodajemy partiami mąki i miksujemy do połączenia się składników. 

Ciasto wyciskamy ze szprycy bezpośrednio na papier do pieczenia. W zależności od konsystencji ciasta oraz od rodzaju użytej szprycy ciasto może być zbyt gęsto do użycia szprycy. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste i nie będzie się chciało wycisnąć dodajemy 1-2 łyżki śmietany 18 % do ciasta. Na środek każdego ciastka nakładamy ok. pół łyżeczki marmolady. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12-15 minut do ładnego zarumieniania ( piekarnik góra dół bez termoobiegu). Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:







Komentarze