Paluchy pizzowe - idealne na kolacje i na każdą imprezę

 Składniki:
( porcja na ok. 30 sztuk)
(szklanka 250 ml)

  1. Mąka 500 g 
  2. Woda szklanka
  3. Jajko małe
  4. Drożdże 30 g
  5. Olej łyżka
  6. Cukier 1/2 łyżeczki
  7. Sól 1/2 łyżeczki
  8. Ketchup kilka łyżek
  9. Ser tarty 200 g
  10. Zioła prowansalskie
Przygotowanie:

Do miski rozkruszam drożdże, dodaje letnią wodę i rozpuszczam drożdże w wodzie.

Do osobnej miski wsypujemy mąkę, jajko, cukier, sól, olej i drożdże. Wyrabiamy ciasto. W razie konieczności podsypać ciasto mąką lub dolać odrobinę wody ( konsystencja ciasta będzie zależała od wielkości jajka). Ciasto ma być gładkie i elastyczne.

Ciasto przykryć ściereczką na ok.30 minut do podwojenia objętości.

Ciasto podzielić na dwie części. Ręce posmarować olejem, rozpłaszczyć jedną część ciasta w dłoniach , rozwałkować wałkiem na kształt prostokąta.

Posmarować połowę rozwałkowanego ciasta ketchupem, posypać ziołami i posypać serem.
Drugą połową ciasta przykryć. Przejechać wałkiem, lekko skleić. pociąć na paski i skręcić w dłoniach.

Całość przygotowania zobaczyć można w filmie poniżej.

Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.

Odkładamy na papier do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni bez termo obiegu. Podajemy z ulubionym sosem u mnie sos czosnkowy.

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:










Komentarze