Składniki:
( porcja na ok. 30 sztuk)
(szklanka 250 ml)
- Mąka 500 g
- Woda szklanka
- Jajko małe
- Drożdże 30 g
- Olej łyżka
- Cukier 1/2 łyżeczki
- Sól 1/2 łyżeczki
- Ketchup kilka łyżek
- Ser tarty 200 g
- Zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Do miski rozkruszam drożdże, dodaje letnią wodę i rozpuszczam drożdże w wodzie.
Do osobnej miski wsypujemy mąkę, jajko, cukier, sól, olej i drożdże. Wyrabiamy ciasto. W razie konieczności podsypać ciasto mąką lub dolać odrobinę wody ( konsystencja ciasta będzie zależała od wielkości jajka). Ciasto ma być gładkie i elastyczne.
Ciasto przykryć ściereczką na ok.30 minut do podwojenia objętości.
Ciasto podzielić na dwie części. Ręce posmarować olejem, rozpłaszczyć jedną część ciasta w dłoniach , rozwałkować wałkiem na kształt prostokąta.
Posmarować połowę rozwałkowanego ciasta ketchupem, posypać ziołami i posypać serem.
Drugą połową ciasta przykryć. Przejechać wałkiem, lekko skleić. pociąć na paski i skręcić w dłoniach.
Całość przygotowania zobaczyć można w filmie poniżej.
Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Odkładamy na papier do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni bez termo obiegu. Podajemy z ulubionym sosem u mnie sos czosnkowy.
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz