Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Składniki:

  1. Kiełbasa (u mnie chuda z kurczaka) 400 g
  2.  Ziemniaki 1 kg
  3. Pieczarki 5 sztuk
  4. Papryka czerwona 1/2
  5. Cebula średnia
  6. Śmietana 18 % 100 ml
  7. jajko
  8. Ser 200-250 g
  9. Olej 2 łyżki
Przygotowanie:

Paprykę, cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę. Przełożyć na patelnię i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do momentu odprawiania wody z pieczarek.

Kiełbasę pokroić a plasterki podsmażyć a osobnej patelni na rumiano.

Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki grubości 5mm. Przełożyć do garnka i gotować w osolonej wodzie ok. 3 minut od zagotowania. Odcedzić i przestudzić.

Przygotować blaszkę do zapiekania dodatkowo można ją lekko posmarować olejem aby zapiekanka nie przywarła podczas pieczenia. Układamy połowę ziemniaków. Podsmażone warzywa oraz kiełbasę.

W kubeczku wymieszać śmietanę z jajkiem i polać po zapiekance. Posypać 1/3 przygotowanego sera. Ułożyć pozostałe ziemniaki i posypać pozostałym serem. 

Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy do zarumienia ok. 30 minut. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:













Komentarze