Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami

 Składniki:

( szklanka 250 ml, z podanej porcji wychodzi ok. 10 krokietów)
 Naleśniki:
  1. Mąka pszenna 2 szklanki
  2. Woda 1 i 1/2 szklanki
  3. Mleko szklanka
  4. Jajko
  5. Sól 1/2 łyżeczki
  6. Olej łyżka
Farsz:
  1. Meso mielone 500 g
  2. Pieczarki 300 g
  3. Ser żółty 150 g
  4. Natka pietruszki garść
  5. Sól
  6. Pieprz
Dodatkowo:
  1. Olej do smażenia
  2. Jajka 2
  3. Bułka tarta
Przygotowanie:

Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy cebula zacznie się rumienić dodać pokrojone w kostkę lub start na tarce pieczarki. Smażymy do momentu odparowania wody i zdejmujmy z patelni. 

Na tej samej patelni podsmażamy mięso przez ok. 3-5minut, dodajemy, wcześniej przygotowane pieczarki z cebulą i całość jeszcze chwilę smażymy, aż mięso nie będzie surowe. 

Farsz przekładamy do miski, dodajemy posiekaną natkę, doprawimy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy żółty ser i mieszamy.

Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być lejące. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać wody.

Smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju. Z podanej porcji wychodzi ok 12 sztuk. Wszystko zależy od wielkości patelni oraz składników np. jajek.

Na każdego naleśnika nałożyć farsz i zwinąć zaczynając od boków, a następnie od dołu na 3 razy. Jak to zrobić zobaczysz w filmie poniżej. Zwinięte obtoczyć w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:






Komentarze