Składniki:
( szklanka 250 ml, z podanej porcji wychodzi ok. 10 krokietów)Naleśniki:
- Mąka pszenna 2 szklanki
- Woda 1 i 1/2 szklanki
- Mleko szklanka
- Jajko
- Sól 1/2 łyżeczki
- Olej łyżka
Farsz:
- Meso mielone 500 g
- Pieczarki 300 g
- Ser żółty 150 g
- Natka pietruszki garść
- Sól
- Pieprz
Dodatkowo:
- Olej do smażenia
- Jajka 2
- Bułka tarta
Przygotowanie:
Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy cebula zacznie się rumienić dodać pokrojone w kostkę lub start na tarce pieczarki. Smażymy do momentu odparowania wody i zdejmujmy z patelni.
Na tej samej patelni podsmażamy mięso przez ok. 3-5minut, dodajemy, wcześniej przygotowane pieczarki z cebulą i całość jeszcze chwilę smażymy, aż mięso nie będzie surowe.
Farsz przekładamy do miski, dodajemy posiekaną natkę, doprawimy solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy żółty ser i mieszamy.
Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być lejące. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać wody.
Smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju. Z podanej porcji wychodzi ok 12 sztuk. Wszystko zależy od wielkości patelni oraz składników np. jajek.
Na każdego naleśnika nałożyć farsz i zwinąć zaczynając od boków, a następnie od dołu na 3 razy. Jak to zrobić zobaczysz w filmie poniżej. Zwinięte obtoczyć w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz