🍏🍎 Pyszne drożdżówki z jabłkiem - "grzebyki" 🍎🍏

 Składniki:

(szklanka 250 ml, z podanej porcji wyszło 12 sztuk)


Rozczyn:

Drożdże świeże 45 g

Mleko 1/4 szklanki

Cukier łyżka

Mąka pszenna łyżka


Ciasto:

Mąka pszenna 500 g 

Żółtka 3 

Masło 100 g

Cukier 1/2 szklanki

Mleko 3/4 szklanki


Dodatkowo:

Jabłka 2 średnie

Opcjonalnie cynamon + cukier 

Przygotowanie:

W miseczce przygotować rozczyń. Wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka, dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.

W rondelku podgrzewamy podstałe mleko, cukier oraz masło do czasu, aż masło się rozpuści. Nie czekamy do zagotowania!.

Do dużej miski wlewamy żółtka, dodajemy letnie mleko z cukrem i masłem, wyrośnięty rozczyn oraz mąkę. Zagniatamy ciasto do czasu, aż wszystkie składniki nam się połączą i ciasto zacznie odchodzić od rąk. ( razie konieczności podsypać odrobiną mąki).

Wyrobione ciasto przekładamy do miski przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenie swojej objętości ok. 45 minut.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodatkowo można posypać je cynamonem lub gdy jabłka są kwaśne dodać posypać cukrem.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 mniej więcej równych części. Każdy kawałek rozwałkować na jajowaty kształt o grubości ok. 3 mm. 

Na środku ułożyć jabłka, jedną stroną ciasta przykryć jabłka, a drugą stronę ciasta naciąć w kilku miejscach nożem i nałożyć na bułeczkę lekko dociskając. ( jak to zrobić można zboczyć na filmie poniżej. 

Gotowe przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć na czas nagrzania się piekarnika ok. 10 minut. Po tym czasie posmarować rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zarumienia ok. 20-25 minut. (Bez termo obiegu )

Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:







Komentarze