Szuba - śledzik pod pierzynką

 Składniki:

  1. Filety śledziowe u mnie w oleju 7 sztuk 
  2. Marchew 3 średnie
  3. Ziemniaki 3 średnie
  4. Cebula duża
  5. Buraki 2
  6. Jajka 4
  7. Majonez kilka łyżek
  8. Sól
  9. Pieprz
Przygotować: 

Buraki ugotować ze skórką do miękkości. Można również kupić gotowe ugotowane buraki bez sztucznych dodatków. Dzięki temu zaoszczędzimy trochę czasu.

Ziemniaki i marchewkę ugotować ze skórką w jednym garnku do miękkości w osolonej wodzie.

Jajka ugotować na twardo.

Filety śledziowe pokroić w kostkę. Jeśli użyjecie filetów solonych należy je wcześniej wymoczyć w wodzie.

Cebulę pokroić w kosteczkę.

Ugotowane warzywa i jajka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.

Sałatkę układamy warstwowo układając od dołu: śledzie, cebulę, łyżkę majonezu. Kolejno ziemniaki i doprawiamy je solą oraz pieprzem i smarujemy łyżką majonezu. 

Następnie układamy buraczki ponownie majonez. Kolejną warstwą jest marchewka która po ułożeniu doprawiamy solą oraz pieprzem i smarujemy łyżką majonezu. 

Ostatnią warstwą są starte jajka. Przed samym podaniem warto doprawić je solą oraz pieprzem. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:





Komentarze