Drożdżowe ciasto z czekoladą - Robot planetarny do rozdania!

  Przepis na ciasto powstał we współpracy z marką Ariete. Drożdżówka została wyrobiona robotem planetarnym Ariete z serii Classica.

W mojej ocenie robot doskonale sprawdziła w tym zadaniu. Ciasto wyszło doskonałe.

Przedstawiam dodatkowo kilka zalet tego urządzania:

1. Ręczne wyrabianie ciasta jest zadaniem pracochłonnym i wymaga sporej wprawy, za to mikser jest w stanie zrobić to praktycznie samodzielnie, a nasza rola kończy się na dodaniu składników do misy.

2. Moc urządzenia - Urządzenie zostało wyposażone w silnik o wysokiej mocy maksymalnej wynoszącej 2400 W, który idealnie sprawdzi się podczas najcięższych zadań.

3. Pojemność misy - Metalowa misa o pojemności 5,5 l wraz z zestawem 3 końcówek sprawi, że za jednym razem z łatwością przygotujesz dużą porcję ciasta lub ubitych białek czy śmietany

4. Praca pulsacyjna - Robot został wyposażony w funkcję pracy pulsacyjnej, system powolnego startu i rozwija prędkość w zakresie od 30 do 172 obrotów na minutę

5. Mieszanie - Końcówka do mieszania jest precyzyjnie spasowana z metalową misą, dzięki czemu z łatwością można wymieszać zarówno duże jak i małe porcje delikatnego ciasta.

Więcej informacji na temat tego urządzenia znajdziecie na stronie sklepu producenta:

https://www.ariete.pl/miksery/860-mikser-planetarny-1588.html

UWAGA! Robot planetarny Ariete do rozdania. Szczegóły znajdzie na moim instagramie:

https://www.instagram.com/kulinarneprzygody_/

Składniki:

(szklanka 250 ml)
( keksówka minimum 35x12 lub dwie mniejsze)

Rozczyn:
  1. Drożdże świeże 50 g
  2. Mleko letnie 1/2 szklanki
  3. Mąka łyżka
  4. Cukier łyżka
Ciasto właściwe:
  1. Mąka pszenna tortowa 500 g
  2. Jajka 2 
  3. Mleko letnie 1/2 szklanki
  4. Cukier 80 g
  5. Masło 100 g
Dodatkowo:
  1. Rozstąpione masło 2 łyżki 
  2. Czekolada 150 g ( u mnie 100 g mlecznej i 50 g gorzkiej)
Przygotowanie:

Na początku przygotowujemy rozczyn . Do miski rozkruszam drożdże, dodaje łyżkę mąki, łyżkę cukru zalewam ciepłym mlekiem. Wszystko razem mieszam i odstawiam na ok 10 minut.

Do dużej miski wsypuje mąkę, dodaje cukier jajka, mleko,  wyrośnięty rozczyn oraz roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiam w robocie planetarnym. Możemy również wyrobić ciasto ręcznie. W razie konieczności podsypać ciasto mąką.

Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany odrobiną mąki. Rozwałkować na prostokąt o krótszym boku 35 cm (długości keksówki) i grubości ok. 3-5mm. 

Posmarować roztopionym masłem, posypać czekoladą i zwinąć w roladę. 

Wałek ciasta przecinamy  nożem wzdłuż na pół, zostawiając nieprzeciętą końcówkę. Dwie części ciasta zaplatamy naprzemiennie. Wkładamy do formy wyłożonej papierem. Odstawiamy do wybrnięcia pod przykryciem na ok. 10-15 minut.

Drożdżówkę piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni ( grzanie góra dół bez termo obiegu) przez ok. 45-50  minut. Gotowe można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:












2 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie wygląda ciasto z czekoladą - na pewno chętnie wypróbuję przepis, bo jest apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. extra! ja do tej pory tylko pizze i chleby a mam ten robot i jest świetny

    OdpowiedzUsuń