Karpatka

 Składniki:
(szklanka 250 ml, blaszka 25x35cm)

Ciasto:

  1. Mąka pszenna szklanka
  2. Masło 125 g
  3. Woda szklanka
  4. Jajka 5 małych
  5. Proszek do pieczenia łyżeczka
Krem:
  1. Mleko 750 ml
  2. Budyń bez cukru 2 ( 40g x2)
  3. Masło kostka 200 g
  4. Cukier 1/3 szklanki
Przygotowanie:

Do  garnka wlewamy szklankę wody 250 ml oraz masło. Całość zagotować, wsypać mąkę pszenną. Energicznie wymieszać drewnianą łyżka i zdjąć z ognia.

Masę przełożyć do miski, przestudzić. Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia. Dodajemy po jednym jajku i cały czas miksujemy. Miksujemy do połączenia składników.

Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć połowę ciasta i rozsmarować. 

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni. Pieczmy 20-25 bez term obiegu. Tak samo pieczemy drugą część ciasta.

Do garnka wlewamy 500 ml mleka, dodajemy 1/3 szklanki cukru i całość zagotowujemy.
W 250 ml mleka rozpuścić 2 budynie śmietankowe bez cukru.

Gdy mleko w garnku się zagotuje zmniejszamy moc palnik. Rozrobiony proszek budyniowy wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszamy, do powstania gęstego budyniu. Odstawiamy do przestudzenia.

Miękkie masło zmiksować na puch. Przestudzony budyń dodajemy po 1 łyżce. Po każdym dodaniu chwilę miksujemy i dodajemy kolejną partię budyniu.

Kem budyniowy rozsmarować na upieczonym cieście.

Przykrywamy drugim blatem ciasta parzonego. Ciasto schłodzić, a przed podaniem posypać cukrem Pudrem. Smacznego! 

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:









Komentarze