Kolety mielone ze szpinakiem - pokochaj olej rzepakowy 馃挍

 Przepis powsta艂 w ramach kampanii buduj膮cej 艣wiadomo艣膰 oleju rzepakowego. W moich przepisach olej rzepakowy jest bardzo cz臋sto u偶ywany. 

Przedstawi臋 kilka fakt贸w na temat oleju rzepakowego:

-Olej rzepakowy to przede wszystkim 藕r贸d艂o nienasyconych kwas贸w t艂uszczowych, nie zawiera te偶 cholesterolu.

-Nienasycone kwasy t艂uszczowe, kt贸rych 藕r贸d艂ami s膮 przede wszystkim produkty pochodzenia ro艣linnego olej rzepakowy czy oliwa maj膮 dzia艂anie korzystne – obni偶aj膮 st臋偶enie cholesterolu LDL.

Por贸wnuj膮c olej rzepakowy z oliw膮 ten pierwszy ma 10 razy wi臋cej omega-3.

Obalone zosta艂y r贸wnie偶 mity na temat oleju rzepakowego:

- Olej rzepakowy zawiera kwas erukowy - zosta艂 on wyeliminowany ju偶 oko. 40 lat temu.

- Olej kokosowy jest bardziej warto艣ciowy ni偶 olej rzepakowy. Moda na olej kokosowy min臋艂a gdy sk艂ad oleju kokosowego okaza艂 si臋 gorszy ni偶 smalcu.

Wi臋cej informacji na temat oleju rzepakowego znajdziecie na stronie: 

https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/

Sk艂adniki:
( na 8 du偶ych kotlet贸w)

  1. Mi臋so mielone 500 g ( u mnie z indyka)
  2. Szpinak 艣wie偶y lub mro偶ony 200 g
  3. Cebula 艣rednia
  4. Czosnek z膮bek
  5. Bu艂ka kajzerka czerstwa + ok. 100 ml mleka
  6. S贸l
  7. Pieprz
    + opcjonalnie 艂y偶ka bu艂ki tartej je艣li masa b臋dzie zbyt rzadka
Dodatkowo:
  1. Bu艂ka tarta do opanierowana
Przygotowanie: 

Kajzerk臋 namoczy膰 w mleku, rozdrobni膰 i odstawi膰 do czasu przygotowania pozosta艂ych sk艂adnik贸w.

Na patelni rozgrza膰 olej. Podsma偶y膰 cebul臋 pokojon膮 w kosteczk臋. Doda膰 szpinak i chwil臋 sma偶y膰 przez kilka minut do odparowania wody. Na koniec doda膰 przeci艣ni臋ty przez prask臋 z膮bek czosnku oraz doprawi膰 sol膮 i pieprzem. Zdj膮膰 z ognia.

Do miski przek艂adamy mi臋so mielone, namoczon膮 bu艂k臋, jajko. Doprawiamy sol膮 oraz pieprzem. Dodajemy szpinak i ca艂o艣膰 mieszamy. Je艣li masa b臋dzie zbyt rzadka dodajemy 艂y偶k臋 bu艂ki tartej i ponownie mieszamy. 

Zwil偶onymi d艂o艅mi uformowa膰 8 du偶ych kotlet贸w. Obtoczy膰 w bu艂ce oraz jajku. Sma偶y膰 na rozgrzanym oleju kilka minut z ka偶dej strony na 艣rednim ogniu. Podawa膰 z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Zapraszam was r贸wnie偶 do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do ogl膮dania filmu z przygotowa艅 oraz do subskrybowania mojego kana艂u:






#SfinansowanozFunduszuPromocjiRo艣linOleistych












Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz