Przepis powstał w ramach kampanii budującej świadomość oleju rzepakowego. W moich przepisach olej rzepakowy jest bardzo często używany.
Przedstawię kilka faktów na temat oleju rzepakowego:
-Olej rzepakowy to przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, nie zawiera też cholesterolu.
-Nienasycone kwasy tłuszczowe, których źródłami są przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego olej rzepakowy czy oliwa mają działanie korzystne – obniżają stężenie cholesterolu LDL.
Porównując olej rzepakowy z oliwą ten pierwszy ma 10 razy więcej omega-3.
Obalone zostały również mity na temat oleju rzepakowego:
- Olej rzepakowy zawiera kwas erukowy - został on wyeliminowany już oko. 40 lat temu.
- Olej kokosowy jest bardziej wartościowy niż olej rzepakowy. Moda na olej kokosowy minęła gdy skład oleju kokosowego okazał się gorszy niż smalcu.
Więcej informacji na temat oleju rzepakowego znajdziecie na stronie:
https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/
Składniki:
( na 8 dużych kotletów)
- Mięso mielone 500 g ( u mnie z indyka)
- Szpinak świeży lub mrożony 200 g
- Cebula średnia
- Czosnek ząbek
- Bułka kajzerka czerstwa + ok. 100 ml mleka
- Sól
- Pieprz
- Bułka tarta do opanierowana
Komentarze
Prześlij komentarz