Przepis powsta艂 w ramach kampanii buduj膮cej 艣wiadomo艣膰 oleju rzepakowego. W moich przepisach olej rzepakowy jest bardzo cz臋sto u偶ywany.
Przedstawi臋 kilka fakt贸w na temat oleju rzepakowego:
-Olej rzepakowy to przede wszystkim 藕r贸d艂o nienasyconych kwas贸w t艂uszczowych, nie zawiera te偶 cholesterolu.
-Nienasycone kwasy t艂uszczowe, kt贸rych 藕r贸d艂ami s膮 przede wszystkim produkty pochodzenia ro艣linnego olej rzepakowy czy oliwa maj膮 dzia艂anie korzystne – obni偶aj膮 st臋偶enie cholesterolu LDL.
Por贸wnuj膮c olej rzepakowy z oliw膮 ten pierwszy ma 10 razy wi臋cej omega-3.
Obalone zosta艂y r贸wnie偶 mity na temat oleju rzepakowego:
- Olej rzepakowy zawiera kwas erukowy - zosta艂 on wyeliminowany ju偶 oko. 40 lat temu.
- Olej kokosowy jest bardziej warto艣ciowy ni偶 olej rzepakowy. Moda na olej kokosowy min臋艂a gdy sk艂ad oleju kokosowego okaza艂 si臋 gorszy ni偶 smalcu.
Wi臋cej informacji na temat oleju rzepakowego znajdziecie na stronie:
https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/
Sk艂adniki:
( na 8 du偶ych kotlet贸w)
- Mi臋so mielone 500 g ( u mnie z indyka)
- Szpinak 艣wie偶y lub mro偶ony 200 g
- Cebula 艣rednia
- Czosnek z膮bek
- Bu艂ka kajzerka czerstwa + ok. 100 ml mleka
- S贸l
- Pieprz
+ opcjonalnie 艂y偶ka bu艂ki tartej je艣li masa b臋dzie zbyt rzadka
- Bu艂ka tarta do opanierowana
Komentarze
Prze艣lij komentarz