Składniki:
(porcja na 10 sztuk, szklanka 250 ml)Ciasto:
- Ziemniaki 1kg obranych
- Jajko
- Mąka pszenna szklanka
Farsz:
- Szpinak 200 g ( u mnie świeży)
- Ser feta 100 g
- Sól
- Pieprz
- Cebula mała
- Czosnek 2 ząbki
Panierka:
- Jajko
- Bułka tarta
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować do miękkości w mocno osolonej wodzie. Po wystudzeniu przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Dodać jajko oraz mąkę . Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. W zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może być mniej lub bardziej klejące. W razie konieczności podsypać mąką.
Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Podsmażyć do zwiędnięcia szpinaku. Doprawić solą oraz pieprzem. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Szpinak drobniej pokroić i wymieszać z fetą.
Ciasto podzielić na 10 równych części i rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć farsz i skleić. Formować na podłużne lub okrągłe kotlety. Jeśli ciasto będzie klejące można obsypać mąką dłonie podczas formowania.
Gotowe obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony.
Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Takich kotlecików jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie i smakowicie. Przepis jest prosty, dlatego na pewno każdy będzie w stanie zrobić je sam w domu :)
OdpowiedzUsuń