Składniki:
(porcja ok 32 sztuki, szklanka 250 ml)
Ciasto biszkoptowe:
- Jajka 5
- Mąka 1 i 1/2 szklanki
- Cukier 3/4 szklanki
- Olej 1/2 szklanki
- Mleko 1/2 szklanki
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Polewa:
- Czekolada 100 g ( mleczna lub deserowa)
- Masło 150 g
- Cukier 1/2 szklanki
- Kakao 2 łyżki
- Mleko 1/2 szklanki
- Wiórki kokosowe ok. 150 g
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, jasną masę przez kilka minut. Kolejno cały czas miksując dodajemy olej, mleko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Gotową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszka o wymiarach 25x35 cm.
Biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni. Pieczemy ok. 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gotowy biszkopt przestudzić i podzielić na mniejsze kawałki.
u mnie wyszły 32 prostokąty.
Wszystkie składniki na polewę oprócz wiórek przełożyć do ganka i na małym ogniu gotować do rozpuszczenia się składników i zdjąć z ognia.
Kawałki biszkoptu zanurzać w czekoladzie, a następnie w wiórkach kokosowych. Odstawić do zastygnięcia czekolady. Samczego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz