Lemingtony, kostka kokosowa - pyszności !

 Składniki:
(porcja ok 32 sztuki, szklanka 250 ml)

Ciasto biszkoptowe:

  1. Jajka 5
  2. Mąka 1 i 1/2 szklanki
  3. Cukier 3/4 szklanki
  4. Olej 1/2 szklanki
  5. Mleko 1/2 szklanki
  6. Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Polewa:
  1. Czekolada 100 g ( mleczna lub deserowa)
  2. Masło 150 g
  3. Cukier 1/2 szklanki
  4. Kakao 2 łyżki
  5. Mleko 1/2 szklanki
  6. Wiórki kokosowe ok. 150 g
Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, jasną masę przez kilka minut. Kolejno cały czas miksując dodajemy olej, mleko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Gotową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszka o wymiarach 25x35 cm.

Biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni. Pieczemy ok. 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gotowy biszkopt przestudzić i podzielić na mniejsze kawałki. 
u mnie wyszły 32 prostokąty.

Wszystkie składniki na polewę oprócz wiórek przełożyć do ganka i na małym ogniu gotować do rozpuszczenia się składników i zdjąć z ognia.

Kawałki biszkoptu zanurzać w czekoladzie, a następnie w wiórkach kokosowych. Odstawić do zastygnięcia czekolady. Samczego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:











Komentarze