Składniki:
(na ok. 50 sztuk)(szklanka 250 ml)
Ciasto:
- Mąka pszenna 500 g
- Masło łyżka
- Woda ciepłej 1 i 1/4 szklanki
- Sól łyżeczka
Farsz:
- Mięso z rosołu 750 g ( u mnie wołowina i kurczak)
- Warzywa z rosołu ( kawałek marchewki, selera i pietruszki)
- Cebula
- Sól
- Pieprz
- Majeranek łyżeczka
Przygotowanie:
Ugotowane mięso oraz warzywa zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać podsmażoną, pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość doprawić, solą, pieprzem oraz majerankiem. ( Jeśli mięso po zmieleniu będzie zbyt suche warto dodać kilka łyżek bulionu do farszu).
Ugotowane mięso oraz warzywa zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać podsmażoną, pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość doprawić, solą, pieprzem oraz majerankiem. ( Jeśli mięso po zmieleniu będzie zbyt suche warto dodać kilka łyżek bulionu do farszu).
Z mąki, ciepłej wody, masła i soli zagnieść gładkie ciasto. ( w razie konieczności podsypać odrobiną mąki).
Cienko rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć kółka.
Po kolei do każdego kółka włożyć kulkę farszu i skleić.
Gotujemy z osolonej wodzie. ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Okrasić cebulką lub podsmażyć. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz