Pierogi z mięsem

 Składniki:

(na ok. 50 sztuk)
(szklanka 250 ml)

Ciasto:
  1. Mąka pszenna 500 g
  2. Masło łyżka
  3. Woda ciepłej 1 i 1/4 szklanki
  4. Sól łyżeczka
Farsz:
  1. Mięso z rosołu 750 g ( u mnie wołowina i kurczak)
  2. Warzywa z rosołu ( kawałek marchewki, selera i pietruszki)
  3. Cebula
  4. Sól
  5. Pieprz
  6. Majeranek łyżeczka
Przygotowanie:

Ugotowane mięso oraz warzywa zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać podsmażoną, pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość doprawić, solą, pieprzem oraz majerankiem. ( Jeśli mięso po zmieleniu będzie zbyt suche warto dodać kilka łyżek bulionu do farszu).

Z mąki, ciepłej wody, masła i soli zagnieść gładkie ciasto. ( w razie konieczności podsypać odrobiną mąki).

Cienko rozwałkować i za pomocą szklanki wyciąć kółka.

Po kolei do każdego kółka włożyć kulkę farszu i skleić.

Gotujemy z osolonej wodzie. ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Okrasić cebulką lub podsmażyć. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:





Komentarze