Składniki:
( porcja na 40 sztuk/ szklanka 250 ml)
Rozczyn:
- Drożdże świeże 25 g
- Mleko letnie 1/2 szklanki
- Cukier łyżeczka
- Mąka pszenna łyżeczka pełna
Ciasto:
- Mąka pszenna 500 g
- Mleko letnie 1/2 szklanki
- Jajko
- Sól 1/2 łyżeczki
- Masło 40 g ( roztopione i przestudzone)
Farsz:
- Ser tarty 150g
- Salami 150g
- Papryka czerwona 1/2
- Kukurydza konserwowa mała puszka
Dodatkowo:
- Jajko (do posmarowania pasztecików przed pieczeniem)
Przygotowanie:
W misce wymieszać składniki na rozczyn, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Do osobnej dużej miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem zagniatamy, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. wyrobione ciasto wkładamy do miski przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( podwojenia swojej objętości.) na ok 1h.
W misce wymieszać składniki na rozczyn, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Do osobnej dużej miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem zagniatamy, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. wyrobione ciasto wkładamy do miski przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( podwojenia swojej objętości.) na ok 1h.
Wszystkie składniki na farsz można wymieszać w miseczce lub nakładać każdy składnik bezpośrednio na placek pierogowy.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Wyciąć literatką kółka. N każdy krążek nałożyć łyżeczką farsz i dokładnie skleić. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pierożki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nastawić piekarnik na 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika paszteciki posmarować rozmąconym jajkiem . Piec ok 15-20 minut do zarumienienia. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz