Krokiety z mięsem

 Składniki:

( szklanka 250 ml, z podanej porcji wychodzi ok. 12 krokietów)

 Naleśniki:

  1. Woda 1 i 1/2 szklanki
  2. Mleko szklanka
  3. Mąka pszenna 2 szklanki
  4. Jajko
  5. Sól 1/2 łyżeczki
  6. Olej łyżka
Farsz:
  1. Mięso ugotowane rosołu 800 g ( u mnie wołowina i kurczak)
  2. Warzywa ugotowane z rosołu ( kawałek marchewki, selera i pietruszki)
  3. Cebula 
  4. Jajko
  5. Sól
  6. Pieprz
  7. Majeranek
    + dodatkowo jeśli mięso będzie zbyt suche dodać kila łyżek bulionu.
Dodatkowo:

Jajko, buła tarta do obtoczenia oraz olej do smażenia

Przygotowanie:

Mięso oraz warzywa z rosołu zmielić w maszynce, dodać jajko, podsmażoną cebulkę pokrojoną w kosteczkę. Doprawić solą, pieprze, oraz majerankiem. Wszystko razem wymieszać.

Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być lejące. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać wody.

Smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju. Z podanej porcji wychodzi ok 12 sztuk. 

Na każdego naleśnika nałożyć farsz i zwinąć zaczynając od boków, a następnie zwinąć w rulon. Jak to zrobić zobaczysz w filmie poniżej. Zwinięte obtoczyć w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor z każdej strony. Podawać najlepiej z czerwonym barszczykiem. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:









Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz