Składniki:
( szklanka 250 ml, z podanej porcji wychodzi ok. 14 krokietów)Naleśniki:
- Mąka pszenna 2 szklanki
- Woda 1 i 1/2 szklanki
- Mleko szklanka
- Jajko
- Sól 1/2 łyżeczki
- Olej łyżka
Farsz:
- Meso mielone 800 g
- Papryka czerwona 1/2
- Ser żółty 150 g
- Kukurydza 1/2 puszki
- Ogórki konserwowe 2
- Passata pomidorowa 3/4 szklanki
- Cebula 2
- Czosnek 2 ząbki
- Natka pietruszki łyżka
- Sól
- Pieprz
Dodatkowo:
- Olej do smażenia
- Jajka 2
- Bułka tarta
Przygotowanie:
Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy cebula zacznie się rumienić dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy ok. 3 minuty i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone. Smażymy, aż mięso straci swój surowy kolor.
Wlewamy passatę, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki oraz kukurydzę. Kolejno dodajmy posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz. Mieszamy i smażymy kilka minut do odparowania nadmiaru wody z pomidorów.
Farsz przekładamy do miski. Gdy przestygnie mieszamy ze startym serem.
Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być lejące. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać wody.
Smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju.
Na każdego naleśnika nałożyć farsz i zwinąć zaczynając od boków, a następnie od dołu na 3 razy. Jak to zrobić zobaczysz w filmie poniżej. Zwinięte obtoczyć w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Rewelacyjna propozycja na obiad
OdpowiedzUsuń