Krokiety z mięsem mielonym i warzywami

  Składniki:

( szklanka 250 ml, z podanej porcji wychodzi ok. 14 krokietów)
 Naleśniki:
  1. Mąka pszenna 2 szklanki
  2. Woda 1 i 1/2 szklanki
  3. Mleko szklanka
  4. Jajko
  5. Sól 1/2 łyżeczki
  6. Olej łyżka
Farsz:
  1. Meso mielone 800 g
  2. Papryka czerwona 1/2
  3. Ser żółty 150 g
  4. Kukurydza 1/2 puszki
  5. Ogórki konserwowe 2
  6. Passata pomidorowa 3/4 szklanki
  7. Cebula 2
  8. Czosnek 2 ząbki
  9. Natka pietruszki łyżka
  10. Sól
  11. Pieprz
Dodatkowo:
  1. Olej do smażenia
  2. Jajka 2
  3. Bułka tarta
Przygotowanie:

Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę. Gdy cebula zacznie się rumienić dodać pokrojoną w kostkę paprykę.  Smażymy ok. 3 minuty i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone. Smażymy, aż mięso straci swój surowy kolor. 

Wlewamy passatę, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki oraz kukurydzę. Kolejno dodajmy posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz. Mieszamy i smażymy kilka minut do odparowania nadmiaru wody z pomidorów.

Farsz przekładamy do miski. Gdy przestygnie mieszamy ze startym serem.

Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być lejące. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać wody.

Smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju. 

Na każdego naleśnika nałożyć farsz i zwinąć zaczynając od boków, a następnie od dołu na 3 razy. Jak to zrobić zobaczysz w filmie poniżej. Zwinięte obtoczyć w jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:





Komentarze

Prześlij komentarz