Paszteciki krucho-drożdżowe z kapustą i pieczarkami

 Składniki:
(szklanka 250 ml, porcja ok. 45 sztuk)

Ciasto:

  1. Mąka 2szklanki
  2. Masło 125 g
  3. Śmietana 1/2 szklanki
  4. Jajko
  5. Drożdże 20 g
  6. Sól szczypta
Farsz: 
  1. Kapusta kiszona 200 g
  2. Pieczarki 200 g
  3. Cebula
  4. Sól
  5. Pieprz
Przygotowanie: 

Wszystkie składniki przełożyć do miski. Drożdże drobno rozkruszyć lub rozmieszać w śmietanie i dodać do pozostałych składników.

Wyrobić jednolite ciasto. Przełożyć do woreczka lub zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki.

W tym czasie przygotować farsz. Kapustę zalać niewielką ilością wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz odrobinę cukru i całość ugotować do miękkości pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę do zarumieniania. Dodać pieczarki starte na tarce jarzynowej i smażyć do odparowania wody. 

Pieczarki wymieszać z kapustą. W razie konieczności doprawić solą oraz pieprzem.

Schłodzone ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na blacie posypanym mąką najlepiej na kształt prostokąta o grubości ok. 2-3 mm.  Rozwałkowane ciasto podzielić na 3 długie paski o szerokości ok. 8 cm. Na środku każdego pasa rozłożyć przygotowany farsz i zwinąć każdy pas sklejając brzegi. Pokroić na kawałki ok. 5 cm i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem ciasta do dołu. ( jak przygotować paszteciki możecie zobaczyć w filmie poniżej).

Nastawić piekarnik na 190 stopni. Przed włożeniem do piekarnika paszteciki posmarować rozmąconym jajkiem ewentualnie posypać sezamem . Piec ok 15 minut do zarumienienia ( góra dół bez termo obiegu).  Smacznego!

UWAGA! Paszteciki można przygotować wcześniej i zamrozić.


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:








Komentarze