Składniki:
(szklanka 250 ml, porcja ok. 45 sztuk)
Ciasto:
- Mąka 2szklanki
- Masło 125 g
- Śmietana 1/2 szklanki
- Jajko
- Drożdże 20 g
- Sól szczypta
Farsz:
- Kapusta kiszona 200 g
- Pieczarki 200 g
- Cebula
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przełożyć do miski. Drożdże drobno rozkruszyć lub rozmieszać w śmietanie i dodać do pozostałych składników.
Wyrobić jednolite ciasto. Przełożyć do woreczka lub zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotować farsz. Kapustę zalać niewielką ilością wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz odrobinę cukru i całość ugotować do miękkości pod przykryciem przez ok. 20 minut.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę do zarumieniania. Dodać pieczarki starte na tarce jarzynowej i smażyć do odparowania wody.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę do zarumieniania. Dodać pieczarki starte na tarce jarzynowej i smażyć do odparowania wody.
Pieczarki wymieszać z kapustą. W razie konieczności doprawić solą oraz pieprzem.
Schłodzone ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na blacie posypanym mąką najlepiej na kształt prostokąta o grubości ok. 2-3 mm. Rozwałkowane ciasto podzielić na 3 długie paski o szerokości ok. 8 cm. Na środku każdego pasa rozłożyć przygotowany farsz i zwinąć każdy pas sklejając brzegi. Pokroić na kawałki ok. 5 cm i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem ciasta do dołu. ( jak przygotować paszteciki możecie zobaczyć w filmie poniżej).
Nastawić piekarnik na 190 stopni. Przed włożeniem do piekarnika paszteciki posmarować rozmąconym jajkiem ewentualnie posypać sezamem . Piec ok 15 minut do zarumienienia ( góra dół bez termo obiegu). Smacznego!
UWAGA! Paszteciki można przygotować wcześniej i zamrozić.
UWAGA! Paszteciki można przygotować wcześniej i zamrozić.
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Komentarze
Prześlij komentarz