Sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem - obowiązkowa na świątecznym stole

 Składniki:

1. Buraki ugotowane 2 średniej wielkości

2. Śledzie 400 g ( u mnie w oleju)

3. Ogórki konserwowe 3 średniej wielkości

4. Jabłko małe 1/2

5. Cebula mała

6. Majonez Kielecki 3 łyżki

7. Sól

8. Pieprz

9. Szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

Do miski przekładamy pokrojone w kostkę buraki. Kolejno dodajemy pokrojone śledzie, ogórki, jabłko oraz cebulkę. 

Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy 3 łyżki Majonezu Kieleckiego. Całość mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed samym podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

* Buraczki ugotowane możemy kupić w każdym większym sklepie. Dzięki temu zaoszczędzimy czas na gotowanie buraków.

* Jeśli użyjecie Śledzi z "wiaderka" należy wcześniej wymoczyć, zmieniając wodę.

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:











Komentarze