Udka faszerowane kapustą kiszoną i pieczarkami

 Składniki

Mięso:

  1. Udka z kurczaka 8 sztuk
  2. Olej 3 łyżki
  3. Sól 2 łyżeczki
  4. Pieprz łyżeczka płaska
  5. Słodka papryka pełna łyżeczka
Farsz:
  1. Kapusta kiszona 250 g
  2. Pieczarki 250 g
  3. Cebula
  4. Sól
  5. Pieprz
Przygotowanie:

Udka wytrybować z kości. Olej wymieszać z przyprawami. Przygotowaną marynatą natrzeć mięso z dwóch stron i odstawić na minimum godzinę do lodówki lub na całą noc.

W tym czasie przygotować farsz. Kapustę zalać niewielką ilością wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz odrobinę cukru i całość ugotować do miękkości pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Na rozgrzanej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę do zarumieniania. Dodać pieczarki starte na tarce jarzynowej lub drobno pokrojone i smażyć do odparowania wody. 

Pieczarki wymieszać z kapustą. W razie konieczności doprawić solą oraz pieprzem.

Na środku każdego kawałka mięsa nałożyć pełną łyżkę farszu i zwinąć w roladę. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pieczemy bez przykrycia 20 minut w temperaturze 200 stopi i kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:





Komentarze