Drożdżówki z czekoladą - ślimaczki drożdżowe - Pychota !

 Składniki:
(porcja na 12 sztuk, szklanka 250 ml, blaszka 32x23)

Rozczyn:

  1. Drożdże 40 g
  2. Łyżka cukru
  3. Łyżka mąki
  4. Mleko letnie 1/2 szklanki
Ciasto:
  1. Mąka pszenna 500 g
  2. Masło 80 g
  3. Cukier 1/3 szklanki
  4. Mleko letnie 1/2 szklanki
  5. Jajka 2 + 1 do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Nadzienie:
  1. Czekolada mleczna 50 g
  2. Czekolada deserowa 50 g
  3. Masło 50 g
Lukier:
  1. Cukier puder 1/2 szklanki
  2. Wrząca woda ok. 1 łyżka
Przygotowanie:

Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier mąkę oraz mleko. Wszystko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Przygotować ciasto. Do miski wsypać mąkę, cukier,. Dodać jajka, rozpuszczone i przestudzone masło, wyrośnięty rozczyn. Wyrobić elastyczne ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 45 minut.

Masło do nadzienia rozpuścić i przestudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce.

Ciasto wyjąć na blat lekko oprószony mąką. Rozwałkować na prostokąt. U mnie ok. 45cm na 35 cm.
Posmarować masłem i posypać czekoladą. Zwinąć w roladę zaczynając od krótszego boku. Podzielić nożem na 12 podobnych pasków.

 Odłożyć na dużą blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem . Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 20 minut. 

Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni góra dół bez termo obiegu przez ok. 20  minut. Gotowe polukrować. Smacznego!

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:


Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz