Składniki:
(porcja na 17 sztuk)
Ciasto:
- Ziemniaki ugotowane 1 kg
- Jajko
- Mąka ziemniaczana
- Sól 1/2 łyżeczki
Nadzienie:
- Pieczarki 400 g
- Por mały (biała część i jasno zielona)
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni podsmażyć por pokrojony w kosteczkę na niewielkiej ilości oleju. Gdy zacznie się rozmienić dodać starte pieczarki lub drobno pokrojone. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Przecisnąć przez praskę lub przez maszynkę do mielenia.
Zmielone ziemniaki uklepać w misce na równo podzielić na cztery części. jedną odłożyć na bok i w jej miejsce nasypać na równo z ziemniakami mąkę ziemniaczaną. Dodać jajko, sól i odłożoną część ziemniaków. Całość wyrobić na jednolitą masę. Gdyby ciasto było klejące podsypać mąką. Odrywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy w dłoniach i nakładamy farsz. Dokładanie sklejamy w dłoniach. Z podanej porcji wyszło 17 kluseczek.
Wodę w garnku zagotować. Kluski gotujemy w osolonej wodzie przez 4 minut od momentu włożenia ich do garnka. Gotowe okrasić podsmażoną cebulką lub przygotować ulubiony sos np. mięsny. Smacznego!
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Ciekawa propozycja
OdpowiedzUsuń